IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 300 заявки годишно инвеститори искат българско гражданство

Необходима е разяснителна кампания за предимствата, които ще получат чуждестранните предприемачи, заявиха адвокат Христо Василев и Стамен Янев от БАИ

13:37 | 17.10.16 г.
<p>
	<em><span class="photo-source">Снимка: Pixabay</span></em></p>

Снимка: Pixabay

Напоследък има сериозен интерес от чуждестранни инвеститори да получат българско гражданство чрез инвестиции. Това заяви адвокатът Христо Василев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него причината е, че българският паспорт се оказва много силен документ.

„С него може да се пътува в 132 страни, като за сравнение, руският и китайският паспорти дават достъп съответно до 98 и 74 държави, а индийският - едва до 59, посочи Василев. - Освен това, чрез придобиване на българско гражданство, чуждестранният инвеститор става автоматично и гражданин на Европейския съюз (ЕС)“.

Василев изброи горепосочените страни, защото смята, че именно от там може да дойдат потенциални кандидати, тъй като там има много солидни инвеститори, които имат нужда да придобият правото да пътуват безпрепятствено в ЕС.

По думите му гражданите на бившия СССР имат предимство, тъй като процедурата е така направена, че те имат сравнително ниски държавни такси, а парите, които трябва да инвестират, са им гарантирани.

„Чуждестранните инвеститори могат да придобиват ДЦК, общински облигации и съкровищни бонове и производни от тях облигации. Тези пари са запазени и няма да намалеят през времето. За сравнение с други страни и държавните ни такси са по-ниски, а процедурата в България е облекчена“, информира юристът.

Като пример Василев даде Малта, където, за да станеш неин гражданин, безвъзмездната такса е 650 хил. евро.

Той е категоричен, че процедурата в България е по-бърза в сравнение с другите страни на ЕС. Още след първата година се получава гражданство след закупуване на активи – държавни или общински ценни книжа, акции на регулирания фондов пазар, влог в банка за доверително управление, като сумата е 1 млн. лева или равностойността й - 512 хил. евро.

„След първата година инвеститорът може да кандидатства  за постоянно пребиваване, но през втората година на пребиваването си трябва да вложи още 1 млн. лева или 512 хил. евро, с които да увеличи инвестицията си, разясни Христо Василев.

Цялата процедура в България отнема между 15 и 16 месеци.

„В Кипър тя трае само три месеца, но там задължително условие е покупката на недвижим имот с голяма стойност, като това е свързано с много данъци и такси.

Задължително условие за придобиването на българско гражданство е вложените активи да се поддържат 4-5 години.

„Произходът на капитала трябва да е доказан и в българското законодателство е предвиден такъв механизъм", обясни Василев.

Програмата е сравнително нова – от 2009 г., и държавата трябва да проведе разяснителна кампания, за да се увеличат финансовите потоци и да се засили българската икономика, препоръча той.

На същото мнение е и Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ).
Той припомни, че тогава трябваше да се раздвижат проекти, започнати през имотния бум преди кризата, както и борсовия пазар

Според него парите от програмата може да се използват за финансирането на проблемни сектори.

„Така замразени сектори в недвижимите имоти в Португалия бяха задвижени и сумата на инвестициите достигна 2 млрд. евро“, даде пример Янев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е категоричен, че е важно да се постигне баланс между желанието да привлечем повече чужди инвестиции и да подсигурим националната сигурност на България. Янев не крие, че без нужните предварителни проверки за произхода на парите и отношенията на тези хора с организации, забранени в глобален план, може да се създаде напрежение.

„Годишно се обработват средно между 250 и 300 преписки за удостоверяване за извършване на инвестиции. Те задължително минават на одобрение през Министерство на правосъдието, но ние не разполагаме с информация колко от тях получават одобрение“, заяви Стамен Янев и уточни, че от няколко месеца от БАИ са поискали такава справка.

Очакванията му са тази година ръстът на инвестициите да е колкото е бил и миналата година – 23%.

Той напомни успешните инвестиции на Lufthansa и разширението със софийското подразделение на Lufthansa Technik, което се превърна в най-голямото подразделение на дружеството извън Германия.

„В резултат на тази инвестиция вчера най-големият пътнически самолет в света, Airbus A380 на немската авиокомпания Lufthansa, кацна за първи път на българска земя“, информира Янев.

Вижте още от разговорите във видеоклиповете на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още