IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Ковачев: Европейският съюз е успешен проект

Решението на Тръмп да ревизира вече сключени търговски споразумения и да се изчака със сключването на нови, е възможност за общността, твърди евродепутатът

08:38 | 01.02.17 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският проект е много успешен. Няма друг по-успешен в световен мащаб. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев в ефира на  на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него погледът към миналото доказва, че Европа винаги е правила силен скок напред (икономически и политически), когато е била в най-големи кризи.

След Втората световна война идва идеята за обединение на икономиките, припомня евродепутатът.

„Сега Европа отново е пред сериозна криза, но това са и възможности за Европейския съюз да направи следващата крачка към своята интеграция, що се отнася до сигурността, отбраната, опазването на външните граници, по-солидарна общомиграционна политика и политика за бежанците“, обясни Ковачев.

Според него решението на Тръмп да ревизира вече сключени търговски споразумения и да се изчака със сключването на нови, е възможност за Европейския съюз. 

"Европейският бизнес има огромна полза от това да има сключени търговски споразумения с различни части от света. Европейската комисия води в момента преговори за над 60 такива споразумения. Това, което е най-напреднало, е с Канада. Ратификацията ще бъде още на февруарската сесия на Европейския парламент. Водим преговори с Австралия, с Нова Зеландия, Япония, Перу и много други държави. Това е голяма възможност", твърди евродепутатът.

По думите му дебатът за европейския проект до голяма степен е опорочен, защото не трябва да се говори за съществуването на ЕС като цяло, а за това какъв искаме да бъде той, категоричен бе Ковачев.

Във връзка с българското председателство на Европейския съвет той каза, че трябва да се работи не само по техническата част, но и за определяне на приоритетите и целите на председателството. България трябва да изиграе своята роля в присъединяването на Западните Балкани, допълни евродепутатът. 

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Ако правилно съм те разбрал: "ърговски и митнически съюз без валутен и най вече ПОЛИТИЧЕСКИ е НЕВЪЗМОЖЕН".NAFTA. Търговски и митнически съюз без да е валутен и политически. Верно, че има голяма вероятност да отиде в историята, но все пак съществува вече 20 години.ЕС е възникнал с цел контрол върху въглищата и стоманата, оттам и името ЕОВС. Основната идея е била, че контролирайки въглищата и стоманата е нямало да може Германия да произвежда оръжия. След това се създават Европейска икономическа общност и Европейска общност за атомна енергия, т.е. икономическия съюз предхожда политическия и да икономически и митнически съюзи могат да съществуват без политически такива.Политическия съюз ЕС в сегашния му вариант е създаден чак 1992 г. и се основава на ЕИО и Евратом, което иде да покаже, че като се намесят професионални политици и нещата приключват с всякакви видове ЕКЗИТ-и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Аз опорки не ползвам, а мисля! Ти си набий в главата, че търговски и митнически съюз без валутен и най вече ПОЛИТИЧЕСКИ е НЕВЪЗМОЖЕН! Няма как такова животно да е успешно! Невъзможно е!И федерализирана европа, не значи унифициране и заличаване на нациите !!! В САЩ например - всеки щат освен федералните закони - които важат за всички, си има и местни закони, които регулират живота спрямо местните особености. Имат си и отделни данъчни закони! Отделно, че както всички са и "американци" - така и щатската принадлежност е много силно видима. особено в южните и средните щати! Нациите в европа са с ужасно дълбоки корени и никога не биха изчезнали дори и при федерализация! Даже за нация като нашата, която почти отвсякъде е заобколена със собствени малцинства би се отразила благотворно!И въобще не е изключено без война в ЕВропа без ЕС! като въобще не визирам Русия като агресор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Споко и това няма да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Не ти е проблем това че Европа е плячка на Германия, а това че не е плячка на Русия. Защото на хора като теб, michaelis, Mavi gъz и Императора сърцата ви са в Сибир, а душата(ако двете ви мозъчни клетки могат да носят такава) в Кремъл. И в крайна сметка Меркел постигна с пари това което Хитлер мислеше, че може да направи с война. Още преди ВСВ немците имат планове за икономическо обединение на континента около Германия, но след победоносна война. PS Паси си кравите и не тормози хората и най-вече себе си с умствените си напъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 7 години
И пак ти казвам, престани сам да си промиваш мозъка с пропаганда. В след военна Европа всички държави имат едно наум за войните помежду си. Със и без ЕС война НЯМА да има. От изток също - РУСИЯ НЯМА ДА ВОЮВА С ЕВРОПА. БЕз значение какво ти говорят от кораба майка. Стига сте пръскали таква глупава пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Алтернативата на ЕС е митнически и търговски съюз. Тая работа с унификацията на всички държави няма да стане. Не и по този начин. ОК ще излезе, но няма да изчезне споко. Това са другите опорни точки които ползваш. Няма да се плашиш, може малко да се раздрусат, но ще се оправят. Ние от друга страна - НЯМА да се оправим. Колкото и да смучем от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
Глупост таратанци! Просто история пич! До края на ВСВ в Европа в продължение на векове е имало Войни не през 20 а през 5 г сигурно! И пак говориш глупости голяма част от СССР си е присъединена към него преди началото на войната между СССР и Германия и то с брутално насилие! Справка Карелия, Прибалтика....А това, че някъде е имало втори референдум - какво лошо има? хората нямат право да си променят мнението ли? Ето това е *** на референдумите - че не оставят никакво място за компромис! И обикновен оставят огромно разделение в държавите, което после се оказва негативно за всички. Това предстои да го видим в ОК скоро! Щото излизането на ОК от ЕС, ще се свърши и със самото ОК.И ти след като плюеш ЕС - каква е твоята алтернатива? ЕАС? Или всеки да се оправя сам ? Това ще е края на Европа.!!! И европа окончателно ще загуби всякакъв шанс да играя някаква значима роля в света! и ще стане плячка на янки и руско-азиатските орди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
deant
преди 7 години
пак ти казвам, няма да защитавам СССР. Но само ще вмъкна, че специално. По голямата част от СССР е била присъединена към нея след ВСВ. Кви референдуми. Все едно да питаме дали Хитлер е пуснал референдум дали да напада СССР. По интересното обаче е какво става при разпадането на СССР. https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_Union_referendum,_1991Я! СССР правили референдум за това как да се развие и повечето участници казали да се разпадне... и той се разпадна... В ЕС не съм виждал нито един референдум, който да е сред всички участници, а причини за такъв има много. Бежанци, Търговските договори... Нема. А колкото до въпроса кои държави са казали не. Ми има. Но после е имало втори референдум щото първия отговор не е задоволителен. Сам провери кои са. И друго - това, че в Европа щяло да има войни през 20-30 години ако нямало ЕС е най-голямата глупост и опорна точка на бюрократите от ЕС. Напротив - сега всички проблеми са заметени под килима без да се решат и не се знае на къде ще избие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още