IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чакалнята за еврозоната няма да бъде две години, а по-кратка, твърди София Касидова

В момента на България се предоставя „голям шанс“ за влизане в еврозоната, който не бива да се пропуска, каза бившият зам.-министър на икономиката

13:43 | 13.07.16 г. 3
<p>
	<em><span lang="bg-BG">Снимка:</span><span lang="bg-BG"> </span>Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента на България се предоставя „безспорно уникална възможност“ и „голям шанс“ за влизане в еврозоната, „който не бива да се пропуска“. Това каза София Касидова, бивш замeстник-министър на икономиката, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

След турбуленциите, които се случиха и показаха уязвимостта на страните от ЕС, този процес ще бъде съкратен и чакалнята няма да бъде две години, а може би много по-кратка“, смята Касидова.

По думите й пример за успешно справила се с членството в еврозоната е Словакия. „Тя е близка като население до България и след присъединяването си, тя просто процъфтя“. 

„Членството в eврозоната създава предвидимост за бизнеса, предвидимост за дългосрочно планиране. Има и нещо, което е от голяма полза за макроикономическата стабилност и за нас като граждани. Това ще ни предпази от грешки на нашата политическа класа“.

България, макар и номинално да отговаря на конвергентните критерии, които са част от икономическата рамка на този валутен съюз, не е толкова готова, каза още Касидова. „Причината е, че конкурентоспособността на нашата икономика не е такава, каквато е в останалата част от еврозоната“.

Теорията казва, че страни, които имат по-ниска конкурентоспособност от основните страни, които са в ядрото на еврозоната, могат да губят около 1% годишно допълнително от своята конкурентоспособност и своя БВП, именно поради недостатъчната си конкурентоспособност“.

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
То ако е голям келепир , другите досега да са вътре...търсят балъци , голям шанс , голям късмет ...грънци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
deset
преди 7 години
Докато БГ не изпълни условията и не махне борда никакво евро няма да се приеме.Другото са празни приказки.Много по-лесно може да се въведе рублата например...ха..ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
polisat
преди 7 години
Наистина е добре да влезем в Еврозоната, но както се казва трябва добре да си подготвим конкурентна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още