IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Ще наблюдаваме интеграция в икономиките на Европейския съюз

При общ фонд за гарантиране на влоговете в еврозоната ще липсва единомислие за разходване на средствата, смята финансистът

13:49 | 24.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс </em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Лидерите на държавите членки на Европейския съюз търсят инструмент, който по-бързо да задейства и да ускори интеграцията, дори напук на националното законодателство. Това е въпрос и на икономическа конкуренция, коментира финансистът Емил Хърсев в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria по повод идеята за създаването на единен бюджет в еврозоната.

Той е на мнение, че през следващите години ще наблюдаваме интеграция в икономиките на Франция и Германия, но не очаква засилване на този процес поради обратната тенденция, която се наблюдава в момента. 

„Гигантска заблуда е идеята за съществуването на наднационална администрация. Национална може, но в рамките на федерация, както е в Конфедерация Швейцария", даде пример той. – Но обща данъчна, фискална, военна политика, без държава, която, да ги наложи като принуда, разбира се, е невъзможна".

Финансистът е категоричен, че от икономическото развитие обаче ще спечелят всички.

По думите му уеднаквяването на позициите на отделните държави може да се случи едва след официалното излизане на Великобритания от ЕС.

"Създаването на фонд за гарантиране на влоговете в еврозоната или като цяло за ЕС е реализуема идея, но ефективността му на функциониране ще бъде съпътствана от проблеми поради липсата на единомислие за начина на разходване на средствата", посочи финансистът.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още