IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очаква поскъпване на таксиметровите услуги в София

Пазарът на таксиметрови услуги е много наситен, казват от бранша

10:17 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Пазарът на таксиметрови услуги е много наситен и почти никоя от таксиметровите компании не би повишила цените. Това обяви Сава Комитов от Асоциацията на таксиметровите синдикати в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. По думите му алтернативният данък за превоз на пътници, който таксиметровите шофьори ще трябва да заплащат, не е основание да се натоварват финансово клиентите.

Вчера Столичния общински съвет определи данък за таксиметровия превоз от 850 лв. на кола от 1 януари 2017 г. в столицата. 

По думите на Комитов обаче определената стойност от 850 лева годишен данък не е обоснована. Няма нито един ред икономически анализ за това как е определян от общините размерът на алтернативния данък за превоз на пътници, който таксиметровите шофьори ще трябва да заплащат, посочи той. И допълни, че този данък е върнат под такава форма, защото най-лесно се събира.

За София обяснението за посочения размер на данъка е, че към патентния данък, плащан преди 10 години в размер на 650 лева, е добавена 40% инфлация. Не е ясно каква е причината да се използва този метод, заяви Комитов.

По думите му консултациите с бранша са били формални.

"Познавайки таксиметровите компании и тяхната консервативност, не очаквам таксиметровите компании да вдигнат тарифите", каза Кирил Ризов от Съюз „Такси“. Той обаче допълни, че „другите такси могат да се пипнат - престой или първоначална такса”. Това няма да окаже влияние върху клиентите, защото те биха могли да се покачат с около 30%, посочи той.

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още