IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на строителите опровергава твърденията за картел в бранша

Под 15% от договорите по обществени поръчки през 2015 г. са сключени с големи фирми, и в Европа ограничен брой големи фирми строят големите обекти

12:08 | 18.03.16 г.
Камарата на строителите опровергава твърденията за картел в бранша

Под 15% от всички договори за обществени поръчки с предмет строителство са сключени с големи фирми от бранша през миналата година. Останалите договори се разпределят между малки и средни фирми с почти равен дял – около 40%.

Това показват данни на Камарата на строителите в България, която опровергава твърденията на бившия финансов министър Симеон Дянков за картел в строителния бранш в специална декларация, изпратена до медиите.

Припомняме, че в интервю за Нова телевизия Дянков коментира, че през последните 8-9 години „пет фирми печелят крупните обществени поръчки в строителството“. Една от тези фирми е участвала в 400 търга за обществени поръчки и е спечелила над 390 от тях в последните девет години, отчете той.

Съмнения за концентрация и договаряне в бранша изрази и финансовият министър Владислав Горанов, както и икономическият министър Божидар Лукарски.

Според Камарата обаче твърденията им са безпочвени и не почиват на реални данни. Мониторингът на обществените поръчки, който се прави от организацията, показва, че през миналата година от общо над 2 800 обществени поръчки за строителство на обща стойност над 2,6 млрд. лева над 1 100 са възложени на малки изпълнители (според критерий персонал, който се ползва и от Националния статистически институт), над 1 200 – на средни, и само 401 – на големи фирми.

Ако възложените търгове обаче се гледат откъм бюджети, почти половината от средствата, разпределени чрез обществени поръчки, са отишли при големи изпълнители – общо 1,3 млрд. лева, изчисляват от Камарата. При средните фирми са отишли 1,4 млрд. лева от разпределените чрез търгове бюджети, а при малките изпълнители – само 285 млн. лева.

Разликата в цените е обяснима с мащаба на поръчките. От Камарата посочват, че изпълнението на големи строителни обекти предполага наличието на сериозен финансов ресурс, определен опит и техническа и кадрова обезпеченост, поради което тези поръчки се изпълняват и от ограничен брой големи компании. Преглед на структурата на тези поръчки в Европа показва, че големи проекти също се изпълняват от ограничен брой големи компании, посочва се в декларацията на организацията.

За да покрият тези изисквания, българските фирми се сдружават в консорциуми, като често в тях водещ партньор е голяма чужда фирма, подчертават строителите. Данните от мониторинга показват, че от 400-те обществени поръчки, възложени на големи фирми, почти 300 на обща стойност 345 млн. лв. са сключени от 46 компании, а над 100 договора са сключени с 64 консорциума.

Камарата подчертава, че по изпълнението на мащабните инфраструктурни проекти като подизпълнители работят десетки малки и средни фирми.

„Към момента секторът осигурява заетост на 130 хил. души. Предварителните данни за развитието на строителния бизнес за януари 2016 г. показват спад на строителната продукция от 10,7% в сравнение със същия месец на 2015 г. Това ще доведе до съкращение на реципрочен процент работници с всички последици от него“, посочва се в декларацията.

Камарата припомня и кризата в бранша от 2008-2009 г., когато Симеон Дянков в ролята си на финансов министър не плати 10 на сто от дълговете на държавата към фирмите, които възлизаха на над 450 млн. лева. Това доведе до фалити на много от малките и средни фирми и лавина от съкращения в бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още