IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроскептичните чехи са напът да дадат властта на милиардер популист

Андрей Бабиш излезе пред традиционните политически партии с обещанието да управлява страната като компания

09:04 | 21.10.17 г.
<p>
	Андрей Бабиш пуска гласа си при първата част от изборите в петък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андрей Бабиш пуска гласа си при първата част от изборите в петък. Снимка: Ройтерс

Чешки милиардер, обвинен в измами, е напът да спечели парламентарните избори в страната този уикенд, излизайки пред традиционните политически партии с обещанието да управлява страната като компания, да се бори с мюсюлманската имиграция и да се противопостави на по-дълбоката интеграция с Европейския съюз, коментира Bloomberg.

Андрей Бабиш, който е вторият по богатство чех, предизвиквайки сравнения с Доналд Тръмп и Силвио Берлускони, води сериозно в социологическите проучвания в двудневните избори, започнали в петък. С химическа, хранителна и медийна империя с 34 хил. служители в 18 страни, роденият в Словакия бизнесмен укрепи популярността си, докато повече от три години бе финансов министър, преди да бъде уволнен от коалиционния си партньор – министър-председателя Бохуслав Соботка.

Приписвайки си заслугата за най-ниската безработица в Европейския съюз, един от най-бързите икономически растежи и балансиран бюджет, Бабиш се описва като компетентен мениджър, борещ се с традиционните партии, които определя за неспособни и корумпирани. Макар че това изведе напред партията му ANO, атаките му срещу мюсюлманските имигранти и критиките към ЕС най-вече помогнаха за възхода на политическите сили срещу статуквото, подобно на германската Алтернатива за Германия и австрийската Партия на свободата. Това засили и опасенията, че той може да последва правителствата на Полша и Унгария, които водят битки с Брюксел по демократичните ценности.

„Той представя себе си като някой, който може да донесе ред“, казва Йозеф Млайнек, политолог в Charles University в Прага. „Някои избиратели са убедени, че ще бъде добър мениджър. Хората също вярват и на това, че щом е милиардер, вече си има достатъчно и няма да краде“.

Изборният процес за 10,6 млн. души започна в 14:00 ч. местно време в петък и приключи същия ден в 22:00, но продължава отново днес до 14:00 ч. следобед.

Соботка освободи Бабиш през май след конфликт около стари сделки на бизнесмена. Социалдемократите на Соботка след това се обединиха с опозицията, за да отнемат депутатския имунитет на Бабиш и да позволят разследване по обвинение в измами.

В резултат полицията обвини 63-годишния Бабиш в прехвърляне на евросубсидия за 50 млн. крони (2,3 млн. долара) към курорта му Stork Nest. Бабиш отрича обвиненията и казва, че те са опит да бъде прогонен от политиката.

Въпреки обвиненията той получава подкрепа както от социалдемократи, така и от други социални партии. Той се похвали, че е опростил държавните операции и, чрез закон, изискващ търговците на дребно да свържат касовите си апарати с финансовото министерство, е увеличил приходите в бюджета и е преборил укриването на данъци. В същото време той се противопоставя на „намесата“ на ЕС, позиция, която резонира с избирателите в най-евроскептичната страна членка на съюза.

„Обичам реда, а Бабиш слага ред в държавните финанси“, казва пенсионерът Мирка Вотрубова. „Твърде лошо е, че не го оставиха да си довърши мандата във финансовото министерство“.

Милиардерът се хвали и, че е намалил държавния дълг и е продал държавни облигации с отрицателна доходност по време на работата си в министерството, който съвпада с период на безпрецедентни парични стимули.

Независимо от икономическите постижения на правителството, проучванията сочат възход на протестни партии, включително антиимигрантската „Свобода и пряка демокрация“ (SPD) и Чешката пиратска партия. Заедно с Комунистическата партия – наследници на подкрепяния от Москва режим, управлявал преди разпадането на Желязната завеса през 1989 г. - трите може да получат над една четвърт от местата в парламента.

Бабиш, подобно на останалите чешки традиционни политически партии, отхвърли възможността да управлява със SPD и Комунистическата партия. Но социологическите проучвания показват, че в парламента може влязат осем партии, а това означава, че усилията му за създаване на коалиция може да срещнат редица трудности.

„Това ще бъде много фрагментиран парламент и формирането на коалиция ще е трудно“, казва Якуб Шарват, политически анализатор в Metropolitan University в Прага. „Има и много лична неприязън между политиците, което може още повече да усложни нещата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още