IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затлъстяването коства на икономиките почти колкото пушенето и военните конфликти

Най-добрият начин за намаляване на този разход е комбинацията от корпоративни и правителствени интервенции заедно с инициативи от местните общности

20:45 | 20.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Затлъстяването коства на икономиките почти колкото пушенето и военните конфликти

Разширяващите ни се талии костват на световната икономика почти толкова, колкото отива за борба с тютюнопушенето и военните конфликти, сочи нов доклад на McKinsey Global Institute, цитиран от CNBC.

Годишният разход за наднормено тегло под формата на намалена производителност и лечение на диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак е 2 трлн. долара. 

Това е почти толкова, колкото костват на глобалната икономика пушенето и воете конфликти (2,1 трлн. долара), заключават група анализатори към института.

Около 3,4 милиона възрастни умират всяка години заради наднормено тегло или затлъстяване, според статистиката на Световната здравна организация (СЗО).

Причините са добре известни. В сравнение с преди един век храната е по-евтина и по-широко достъпна в повечето страни, а още по-евтини са висококалоричните храни. Заради технологиите пък сме по-малко склонни да вървим дълго пеша до работа или училище, а на работното място е по-вероятно да седим на бюро, отколкото да копаем.

Затлъстяването в детска възраст застрашава епидемията да се разрасне в бъдеще. В някои страни с ниски и средни доходи "не е необичайно некачественото хранене и затлъстяването да съществуващат едновременно в рамките на една и съща държава, общност или едно домакинство", след като по-мазните, но слабо хрханителни продукти съставляват нарастваща част от менюто, посочва СЗО.

По-доброто здравеопазване пък означава, че "няколко излишни килограма не са толкова вредни за здравето, както бе в миналото“, посочват в своята книга „Затлъстяването на Америка“ Ерик Финкелстеин и Лори Закърмън.

Икономическите разходи за затлъстяването са особено сериозни в Обединеното кралство, където "хората сега живеят значително по-дълго, но не и по-здравословно", предупреди група британски депутати миналата година.

Контролът над храненето е един от най-ефективните начини за ограничаване на икономическото въздействие от затлъстяването, според проучването на McKinsey.

Но намесата в живота на хората е труден проблем за правителствата. Ограничаването на достъпа до висококалорични храни и напитки може да се разглежда като нарушаване на личните права. Така например атаката срещу прекомерните като обем сладки напитки в Ню Йорк беше отхвърлена от Апелативния съд на щата.

Най-добрият начин за ограничаване на разходите от затлъстяването изглежда е „комбинация от корпоративни и правителствени интервенции заедно с инициативи от местните общности, като обучение на родителите и учениците", смятат анализаторите на McKinsey.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
След като при цигарите и алкохола правителството може да се намесва в пазара с изкуствено увеличение на цената чрез акцизи и и физическото и възрастовото ограничение за тяхната употреба, не виждам проблем да се намесва и при храните. Въпрос на политическа воля е да се въведат допълнителни данъци за вредните храни и субсидии за здравословните. Може да се ограничи и продаване на захаросани напитки на непълнолетни и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още