IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

16 държави от ЕС учредяват Европейската прокуратура

Останалите членки на блока ще могат да се присъединят към инициативата по всяко време

16:02 | 03.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Снимка: Европейска комисия

Общо 16 държави от Европейския съюз (ЕС) са нотифицирали европейските институции за намерение да учредят Европейска прокуратура, съобщават от пресцентъра на Съвета на ЕС.

Прокуратурата на ЕС ще отговаря за разследването, съдебното преследване и изправянето пред съд на извършителите на престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза, допълва се в съобщението.

Уведомителното писмо получено днес, включва 16 подписали държави: Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия.

Очаква се и други държави членки на блока да се присъединят към инициативата. Те имат право да го направят по всяко време преди или след приемането на регламента за Европейската прокуратура.

Предстои подновяване на преговорите в рамките на Съвета на ЕС, за да се финализира текста на регламента. Текстовете трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент преди да влязат в сила.

Регламентът няма да засегне националните системи на държавите членки на ЕС по отношение на начина, по който се организират криминални разследвания.

В новата Европейска прокуратура ще участват прокурори от всяка държава членка. Европейските прокурори се предвижда да упражняват надзор върху разследванията и наказателните преследвания, обработвани от делегираните прокурори в държавата членка по произход. Те ще действат като връзка между централния офис и децентрализираното ниво в отделните държави от ЕС.

Предвижда се регламентът за новата европейска институция да влезе в сила без отлагане след обнародването му в Официалния вестник на ЕС, когато приключат всички съгласувателни и други процедури по приемането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 1
khao
преди 7 години
що само финансови, всички .... вижте нашия прокурор ? Той нищо не прави, за кво ни е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още