IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел не очаква отварянето на нови преговорни глави с Турция

Страните от ЕС засега отказват да втвърдят тона към Анкара и да спрат преговорния процес

21:13 | 30.11.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Ангела Меркел не очаква Турция да започне отварянето на нови преговорни глави в процедурата за европейско членство, съобщава Ройтерс, като се позовава на говорителят на германския канцлер.

По-рано германски медии съобщиха, че Меркел се противопоставя на продължаване на преговорите за членство между ЕС и Турция. Според Bild това означава край на процедурата.

Това наложи и уточненията, дадени от пресслужбата на кабинета. „На базата на сегашните обстоятелства отварянето на нови преговорни глави е невъзможно“, каза говорителят Щефан Зайберт пред журналисти.

Преговорите по членството на Турция в ЕС започнаха още през 2005 година, но се водят при много слабо темпо. Анкара успя да приключи успешно само 1 от 35-те области в процеса. Отворени за разговори са още 15 глави.
На този етап нито Анкара, нито ЕС смятат, че страната ще бъде готова да се присъедини към общността в следващите години, пише още Ройтерс.

Междувременно и Европейският парламент гласува резолюция, с която препоръчва преговорите да бъдат замразени. Европейските депутати се притесняват от „непропорционалния“ отговор на турските власти на опита за преврат през юли.

Засега от ЕС не желаят да променят курса към Турция – страната играе важна роля за овладяването на бежанската вълна. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък коментира, че отношенията с ЕС не са „затворена книга“, но страната има и други опции за партньорство.

Ердоган нееднократно намеква и че може да се откаже от изпълнението на споразумението за ограничаване на миграцията и да пусне бежанците свободно да продължат към Европа. Турция очаква ЕС да отмени визовия режим за турски граждани в замяна на изпълнение на споразумението за бежанците. От ЕК обаче отчитат, че Анкара не е изпълнила всички условия за безвизово пътуване на гражданите.

Едно от тях е свързано с промени в антитерористичния закон в страната, срещу което турските власти остро се противопоставят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Що, ти па CNN ли слушаш какво ти казва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
*** в Харманли да ти оскубят перушината и *** кухата ти кратуна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Птица
преди 7 години
Кой и къде настъпва!!??? броя на бежанците са 13000 хиляди!! Какви настъпванки, какви 5 лв ..!!! или то вие си слушате Москва, какво Ви казва!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Топката е в полето на ЕС , само че никой не иска да играе , а чернокафявите продължават да прииждат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още