IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ограничава броя на инвеститорските срещи

Банкерите сякаш спазват новите правила, според които са им забранени изказвания по парични теми в рамките на седем дни преди вземане на решение

17:24 | 22.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ ограничава броя на инвеститорските срещи

Европейската централна банка (ЕЦБ) ограничава броя на срещите с банки и с хедж фондове в дните и часовете преди предстоящи парично-политически решения. Това показва календарът за срещите, който ЕЦБ е предоставила на агенция Bloomberg.

През ноември ЕЦБ призна, че малко преди важните решения провежда срещи с банкери и мениджъри от финансовия сектор. Срещите са се провеждали отчасти в период, в който са им отказвани принципно дискусии за парично-политически теми. Твърди се, че някои банки са си осигурили по този начин конкурентно предимство. 

Публикуваният днес календар за срещите показва, че ЕЦБ иска да разсее съмненията, че предоставя на важните банки достъп до важна за пазарите информация. В последните месеци централната банка засили своите правила за поведение и за публикуване на данни, припомня агенцията.

В седемте дни преди 22 октомври, когато се проведе среща на Управителния съвет на ЕЦБ, членовете на Изпълнителния съвет не са се срещали с представители на финансовата общност. Срещата на 22 октомври беше важна, защото тогава ЕЦБ отправи ясен сигнал за стимулите, които бяха обявени официално на 3 декември.

Само преди няколко месеца положението изглеждаше съвсем различно. През май се появиха критики, след като членът на съвета Беноа Кьоре говори за разширяване на покупките на облигации от страна на банката по време на неофициална вечеря, на която са присъствали водещи банкери, като по този начин предизвика силно движение на курсовете на финансовите пазари. Останалите пазарни играчи научиха за изказванията едва на следващата сутрин и така са успели да реагират със закъснение. 

Публикуваният днес календар показва също, че членовете на съвета сякаш спазват новите правила, според които са им забранени изказвания по парични теми в рамките на седем дни преди деня, в който трябва да се вземат решения.

Според календара не е имало срещи с фонд мениджъри и хедж фондове в периода на т. нар „мълчаливи дни“, но през септември и октомври някои централни банкери са се срещали с финансови институции. Така например Кьоре е имал разговори с Moore Europe Capital Management, Paulson & Co и Algebris Investments. Според ЕЦБ по време на срещите той е говорил за „тенденции на финансовите пазари“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Знаеш ли що Цецо не е в панделката? Щи кажа..- Щото целата схема работи като неговата Ктб-анка. И понеже Цецо не пада от марс и знае как да се хеджира, все още е жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Може би е закъсняла мярка! Да вземем за пример пирамидата на Цветан Василев: кога той е провеждал инвеститорска среща, като най-голям инвеститор му беше държавата, която той едва не фалира със своите шменти и капели в банката си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Муахахахах.. Лейката е надупчена до край и информацията изтича безобразно много към твърде много народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още