IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската HeidelbergCement купува 45% от конкурента си Italcementi

Компанията ще отправи и оферта за придобиването на останалите 55% от италианския производител

10:12 | 29.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската компания за производство на цимент HeidelbergCement AG постигна споразумение във вторник да плати 1,67 млрд. евро за 45% от дяловете на италианския си конкурент Italcementi SpA в сделка, която допълнително ще консолидира европейската индустрия за производство на строителни материали, съобщава The Wall Street Journal (WSJ).

HeidelbergCement ще плати по 10,60 евро на акция на италианската фамилия Пезенти за дела им в Italcementi, след което ще отправи оферта със същата цена на акция за закупуването на останалите 55% от публично търгуваната италианска компания. Цената е със 71% по-висока от средната цена на книжата на Italcementi през последните три месеца. Във вторник акциите на компанията затвориха с повишение от 6,4% до 6,59 евро за брой.

Сделката идва на фона на преоформянето на циментовия сектор в Европа. През миналата седмица швейцарската компания Holcim Ltd. и френската Lafarge SA приключиха сливането си на стойност 40 млрд. долара. Освен това френската група за строителни материали Saint Gobain SA е в процес на придобиване на швейцарската Sika AG, която произвежда химикали за строителната индустрия.

HeidelbergCement, четвъртият най-голям производител на цимент в света, отчете приходи за миналата година от 12,6 млрд. евро. Придобиването на Italcementi помага на германската компания да разшири присъствието си на развиващи се пазари в Европа, Северна Африка и Близкия изток.

HeidelbergCement ще плати в брой и с акции за дела на фамилията Пезенти, която чрез инвестиционния си инструмент Italmobiliare в крайна сметка ще се окаже собственик на между 4% и 5,3% от германската компания. Включвайки дълговете, сделката оценява Italcementi на сумата от 7 млрд. евро.

Italcementi е петият най-голям производител на цимент в света с производствен капацитет от над 60 млн. метр. тона, се твърди в уебсайта на компания. Тя отчете нетна загуба за около 50 млн. евро и приходи за около 4,3 млрд. евро през миналата година.

Годишните синергии от сливането ще възлизат на около 175 млн. евро след 2018 г., заяви HeidelbergCement, добавяйки, че придобиването ще ги превърне във втория най-голям производител на цимент в света и третия в производството на готови циментови смеси.

Очаква се сделката да приключи през следващата година.

През миналата година HeidelbergCement се съгласи да продаде подразделението си Hanson Building Products в Северна Америка и Обединеното кралство за 1,4 млрд. долара, за да намали дълговете си и да се фокусира върху преработката и рафинирането на сурови материали за основните си циментови и инертни продукти.

Подразделението беше продадено, след като HeidelbergCement придоби британския си конкурент Hanson PLC за 16 млрд. долара през 2007 г. Сделката остави компания с повече от 13 млрд. долара дълг.

HeidelbergCement и Italcementi се познават добре. Двете компании подписаха споразумение за съвместна употреба на циментови свързващи вещества, разработени от Italcementi.

Сливането на HeidelbergCement и Italcementi е най-логичната стъпка в индустрията, имайки предвид техните допълващи се географски региони, заявиха анализаторите от инвестиционната банка Natixis още през април.

Italcementi има дейност и в България, като навлиза на пазара през 1998 г. с придобиването на Девня Цимент близо до Варна. Година по-късно групата завърши и втора сделка за придобиването на Вулкан Цимент до Димитровград.

Италианската компания е инвестирала над 340 млн. евро в България и е сред най-големите инвеститори в страната. Сумата включва както придобиването на съществуващ бизнес за производство, така и значителни инвестиции за модернизирането на съоръженията.

Последната инвестиция на Italcementi е построяването на нова производствена линия в завода Девня Цимент за 160 млн. евро. Новата линия, завършена през 2014 г. и работеща на пълни обороти от пролетта на 2015 г., е с годишно производство от 1,7 млн. тона цимент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още