IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Бежанците имат повече добри причини да останат в Турция

Германският канцлер поиска споразумение за връщане на бежанците и със страните от Северна Африка

14:57 | 23.08.16 г. 11
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За бежанците е по-сигурно и има повече добри причини да останат в Турция. Този коментар направи германският канцлер Ангела Меркел в интервю за Neue Passauer Zeitung. В Турция бежанците от Сирия са по-близо до своята родина, а езиковите и културните бариери не са толкова сериозни, каза още тя.

По силата на споразумение с Турция Европа връща всеки нелегален имигрант, влязъл в страна от ЕС от Турция, а в замяна Анкара изпраща по един сирийски бежанец от лагерите, които се намират на територията й. Целта е да бъде пресечен трафикът на бежанци, припомня германското издание The Local.

Германският канцлер настоя за подобно споразумение и за връщане на бежанци в Северна Африка По този начин ще бъде подобрен контролът в Средиземно море, а и за бежанците пътуването ще бъде по-безопасно. Хиляди бежанци изгубиха живота си в опит да достигнат Европа от Турция или от държавите в Северна Африка, сочат данните на Международната организация по миграция.

В Европа обаче вече се появяват опасения, че споразумението с Турция може да бъде прекратено. Анкара отхвърля критиките на ЕС, отправени след опита за преврат, относно нарушения на правата на човека. Турция не изпълнява и всички изисквания за отмяна на визовия режим за своите граждани при пътуване в общността. Свободното пътуване на турски граждани в ЕС беше поставено като условие от Анкара за споразумението.

В своето интервю германският канцлер призова и останалите държави в ЕС да изпълнят своите отговорности и да приемат част от бежанците, които останаха блокирани в Гърция.

Според гръцки медии премиерът Алексис Ципрас ще коментира бежанската криза по време на среща с Ангела Меркел по-късно през месеца. Германският канцлер ще проведе серия от срещи с европейски лидери, която ще предшества Европейския съвет, посветен на излизането на Великобритания от ЕС, в средата на септември.

Атина ще потърси съюз с Берлин в опит да бъде намерено решение на бежанската вълна, обхванала Европа, пише To Вима.

В същото време Ципрас търси съюзници в Южна Европа, с които да подготви нова, социална стратегия за развитието на ЕС. На среща в Атина са поканени лидерите на Испания, Франция, Италия, Малта, Португалия и Кипър. Франсоа Оланд вече е потвърдил присъствието си в гръцката столица на 9 септември, допълва Ana Mpa.

Преди това гръцкият премиер ще присъства на среща в Париж на държавните лидери на страни от ЕС, членове на ПЕС, макар и неговата партия да не е от това политическо семейство. Ципрас е приел поканата на френския президент Оланд да участва в заседанието, уточняват медиите в южната ни съседка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 7 години
Пачаврейшъна шмъркел не разбра ли,че този път султан Ердоган ще и го на^ука,до повръщане!Положението и е патово,че и цунг цванг(нема време-е-е!).Ако до октомври не паднат визите,пуща два милиона,всъщност,кой ги знае колко са,"бежанци"!Покрай тях ще пусне още кой зна е колко милиона добре подготвени турци,макар,че има един сериозен "резерв" - кюрдите.И УРОПАТА,В РОПАТА(ЯМАТА).Нас естествено ще ни прегазят и ще ни оставят във вид на новоприсъединен вилает.Ни гък,ни мък.За разтуха,може да ни връчат корана на български и един турски сериал с български субтитри.Другия вариант - шмеркелица маха визите ,султанът връчва на всички "бежанци" и кюрди по едно турско тескере и ...юруш към Европата,където ще се осъществи съединението на анадолските турци,с "европейските",а Виена,по средата.Нас естествено,пак ще ни прегазят и пак милостиво може да ни връчат корана и пуснат турски сериал,нещо,което ще дължите на бащицата Бойко,защото иначе може да има директно прегазване.УЧЕТЕ УСИЛЕНО ТУРСКИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Да ама в Турция нямат безплатни порно канали и млади германки.Няма да мине номера, поканихте ги, сега си ги гледайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
hidko
преди 7 години
Гнусна твар си ти Меркел! Мислех, че има в теб капка достойнство и чест, но уви, било е само надежда. Обърна лопатата без да се извиниш, без да признаеш грешката си, ама посипвайки се с пепел, а не мимоходом. Гнусния Камерън, който с обикалянето си като *** из Европа, да търси иблекчения, докато обясняваше как ако трябва ще излезе от ЕС, поне се оттегли с подвита опашка, когато получи каквото претендираше и с което плашеше. Но не и ти, Меркел. Ти си попреден пример, защо ЕС няма бъдеще, а именно, защото няма принципи - чест, достойнство и уважение към хората, които са те избрали. Плюя на теб и тези около теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Абе що тъй никак не вземат отношение напоследък "уважаемите" МЗ , Кандид и Равновесието , дето миналата година много ревностно защитаваха Меркел и политиката и на "поканване"...а пък сега ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Тая нещо обърна на другата страна май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
studioaa
преди 7 години
Явно меркел се усети, че вече е политически труп, но вече е малко късно за това. Тя и нейната партия, мюсюлман-демократите, имат тончо 0% шанс за спечелване изборите през 2017 и тя отлично го знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Kosto
преди 7 години
...да я скрият някъде, така че да няма мнение по никой въпрос вече. След това референдум в Европа или във всяка държава отделно за бежанците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Kosto
преди 7 години
Тази първо трябва да я скри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
когато ердоган излезе по телевизията с не по-малко гореща покана, че са добре дошли всички азиатски ***, едва тогава "бежанците" ще разберат, че имат добри причини да останат в турция. а, да, трябва и да им намекне, че ще им дава помощи и ще им осигури безплатни жилища, както и, че няма да изисква от тях да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Бежанците" са вече поканени от Меркел , ше трябва да я "уважат"...да останат в Турция е малко невъзпитано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още