IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред еврозоната се подобряват, според МВФ

Според прогнозите на институцията еврозоната ще отбележи икономически ръст от 1,7% през 2016 г.

18:57 | 27.07.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Перспективите пред еврозоната се подобряват благодарение на спадащите цени на петрола, по-слабото евро и действията, предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ), посочва Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от ВВС.

Прогнозите на МВФ сочат, че икономическият растеж ще достигне 1,7% през следващата година при 1,5% през настоящата. Институцията предупреждава обаче, че регионът все още е „уязвим към шокове“. Това може да поведе блока към „продължителна стагнация", подчертават от фонда в последната си оценка за региона.

МВФ основава оценката си на несигурността, породена от ситуацията в Гърция, която потенциално може да доведе до такъв шок, и заявява, че не може да бъде изключена по-нататъшна волатилност в следствие на ситуацията.

Гърция в момента води преговори с кредиторите по третата спасителна програма на страната.

„Няколко фактора помрачават перспективите за растеж през следващите пет години“, коментира Махмуд Прадхан от МВФ. „Сред тях са високата безработица, големият корпоративен дълг и нарастващият брой на необслужени кредити в банковата система. Умерен шок спрямо доверието – дали в резултат на по-нисък очакван бъдещ растеж или засилени геополитически напрежения, могат да засилят блока към продължителна стагнация“, добавя той.

Инфлацията в региона ще се задържи около нулата през 2015 г. и ще се повиши до 1,1% през 2016 г., прогнозира още МВФ.

По-рано през годината ЕЦБ стартира програма за изкупуване на активи за 60 млрд. евро месечно в опит да стимулира икономиката и да избегне дефлация. МВФ похвали плана на централната банка на еврозоната, заявявайки, че това е повишило доверието и е подобрило финансовите условия, и предлага той да бъде продължен поне до септември 2016 г.

МВФ реално казва, че еврозоната има още работа за вършене, коментира икономическият кореспондент на BBC Андрю Уолкър. И не става въпрос само за очевидния призив за реформа на структурата на еврозоната и за допълнителни усилия от затруднените страни.

Институцията призовава и за повече работа от страна на Германия, нещо, което се подразбира между редовете в доклада. МВФ говори за страни с прекомерни излишъци по текущата сметка, т.е. международна търговия на стоки и услуги и някои финансови потоци.

Докладът казва, че такива страни трябва да инвестират повече в инфраструктура и индиректно предлага да дадат тласък на търсенето. МВФ определя Германия и Холандия като страните, където тези излишъци продължават да растат.

Тези дисбаланси имат сериозно отражение върху еврозоната. Подобени излишъци означават, че засегнатите държави имат капацитета да изнасят повече в сравнение с останалите страни от еврозоната, които от своя страна могат да се възползват от всяка допълнителна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Това е поредната статия без автор и коментар; посочването на тези,които са работили/превеждали статията не представлява посочване на източника. Не бих заложил нито на еврото, нито на европейския фондов пазар, нито на закупуването на акции от европейски компании. Да се твърди, че имало напредък по отношение на Гърция също е едно твърдение, в което няма много здрав разум. Съгласието между кредиторите и Гърция е само привидно, като действителното е само това, което фактически ще се реализира след подписването му. Досега не съм открил нито един сериозен икономист,който да твърди, че предложенията на кредиторите към Гърция имат дори хипотетичен елемент на случване, което означава, че темата Гърция и дълговата сага ( Франция,Италия...) ще продължи и през следващите години, а след приключването на количественото облекчение ЕЦБ ще стартира нова програма или ще удължи сегашната. Действителните проблеми на еврозоната могат да бъдат решени или чрез фалит/чрез девалвиране На еврото или чрез война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Хм, това заглавие нещо не импонира на съдържанието на статията... Да не говорим, че в оригиналния текст смисълът на основното твърдение е на другия полюс:"In its report, the IMF said euro area gross domestic product (GDP) should accelerate to 1.7 per cent next year from 1.5 per cent in 2015, with inflation of 1.1 per cent from zero, reflecting a still large output gap. "But the medium-term outlook is subdued, as a chronic lack of demand, impaired corporate and bank balance sheets, and weak productivity continue to hold back employment and investment."Нещо не виждам розовия оттенък пред перспективите... Изобщо, цялата статия в оригинал има доста категорично мрачен вкус, да не говорим за заглавието:http://***.businesstimes.com.sg/government-economy/imf-says-ecb-may-need-to-extend-money-printing-to-get-eurozone-moving
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още