IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на гръцкото правителство обвини МВФ за забавянето на прегледа

Според главния секретар на фискалната политика фондът иска да докара страната до ръба

15:26 | 25.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Високопоставен представител на гръцкото правителство продължи атаката на Атина срещу Международния валутен фонд (МВФ), като го обвини в „идеологически мании и неточности“ и забавяне на прегледа по спасителния заем. Фондът все още не е решил дали да участва в програмата, съобщава Kathimerini.

“Тактиката с траншове, отпускани капка по капка, приличат на поведението на Шайлок“, заяви генералният секретар по фискалната политика във финансовото министерство Франциско Кутентакис. Той сравни фонда с герой от творбата на Шекспир „Венецианският търговец“. „Те носят отговорност, защото искат да ни докарат до ръба. Създават и поддържат несигурност по това дали прегледът да бъде завършен, или не", добави той.

Изказването идва след атаката към МВФ от миналата седмица, отправена от неназовани източници във финансовото министерство по отношение на необлагаемия минимум на данъците.

Кутентакис заяви още, че представителите на фонда „не осъзнават, че си имат работа с държава“. Той добави, че МВФ е виновен за отлагане постигането на споразумение с кредиторите. „Непрекъснато им казваме, че несигурността струва скъпо на реалната икономика, но те се преструват, че не разбират и дават препоръки за това кои разходи да бъдат намалени“, коментира той.

Представителят на финансовото министерство заяви още, че техническите експерти на кредиторите често са предлагали отлагането на плащанията за заплати в публичния сектор и пенсии, ако нужните ресурси за покриването на задълженията на страната липсват.

Кутентакис каза, че Гърция няма паричен проблем в момента, но добави, че „ако някога се чудим дали да платим пенсиите, или вноска по дълга, ще изплатим пенсиите“.

Кутентакис заяви още, че според оценките на фонда Гърция е приключила 2015 г. с първичен дефицит от 0,6% от брутния вътрешен продукт, докато официалните данни сочат първичен излишък от поне 0,2%.

„Те оспорват тези цифри без дори да ни обяснят как са изчислили техните“, добавя той, като допълва, че данните на фонда са пълни с неточности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
igigov
преди 8 години
ама как, плащайте им бързо и повече, че идат традиционните надбавки за Великден. А дали, кой и кога ще връща парата - няма значение за гръцките цоциалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Какво ще се случи на държава в която пенсията бъде съборена от 2000 еврона 180 евро,като цените на стоките не мърдат и запазват стойноста си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още