IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле призова германските депутати за твърда позиция към политиката на Драги

Германският министър на финансите критикува мерките, взети от ЕЦБ под ръководството на сегашния ѝ председател

16:09 | 24.09.16 г. 4
<p>
	Волфганг Шойбле.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: архив Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова депутатите да заемат твърда позиция по отношение на председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, когато той се изправи пред долната камара на парламента през следващата седмица, пише Bild, цитиран от Bloomberg.

Шойбле призова депутатите в Бундестага да окажат натиск върху Драги да защити позицията на централната банка относно ниските лихвени проценти, когато говори със законодателите на 28 септември, пише вестникът, позовавайки се на източници, присъствали на срещата.

Министърът изрази раздразнението си от критиката на Драги по отношение на търговския излишък на Германия, посочвайки, че ЕЦБ е виновна за негоспоред Bild.

Германският министър разритикува извънредните мерки на ЕЦБ под ръководството на Драги, посочвайки, че ниските лихвени проценти са създали прекомерна ликвидност на пазарите и са стопили спестяванията на германците.

Припомняме, че по време на последното си заседание на 8 септември банката остави основните си лихвени проценти без промяна. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0%, а този по пределното кредитно улеснение е 0,25%. Депозитната лихва е на отрицателна територия в размер на -0,40%.

От своя страна Драги заяви, че Европейската централна банка търси варианти, за да гарантира, че може да продължи с безпрецедентната си програма за стимули в еврозоната на фона на инфлацията, която е далеч под целта от 2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 7 години
И аз ги призовавам за по-твърда позиция, но нещо не идва тази позиция. Няма как с тия дългове на държавите, с това население ЕС да търси някакъв голям растеж 3-4%. Но пък какво като не растеш, като правиш колкото миналата година - зле ли е ? По страшното е да печаташ пари и да засилваш инфлацията. Това ще рече да крадеш от народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
scott
преди 7 години
шойбле ше попие вода.На днешно време требва да имаш невъзвръщаеми кредити ,за да си от наште.Правилон, спестеваниата бидеха изгорени. Не мож така , да има НЕКОНТРОЛИРУЕМИ И СИЛНИ индивиди....Инфаркт, инсулт или алцхаймер по избор за шойблето. му нареждат от фед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"...Тогава на кого ще продава Германия своята продукция?"Не се безпокой за това , виж с Гърция как става номера .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
fortiss
преди 7 години
Шойбле и е прав и не е прав. Много добре знае, че без таз иликвидност повечето страни от ЕС ще я закъсат яката. Тогава на кого ще продава Германия своята продукция? И тя ще закъса с всички останали. не може обаче вечно да има ниски лихви и капитала да няма цена !!! Сложна обстановка !!! Драги гледа ЕС като цяло с всички теории в него. Германците си имат техни виждания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още