IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Samsung се сви с почти една трета

Южнокорейската компания обаче води на Apple по пазарен дял при смартфоните с 24% срещу 18%

11:54 | 29.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Samsung възлага големи надежди на своите два нови модела - S6 и S6 Edge. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Samsung възлага големи надежди на своите два нови модела - S6 и S6 Edge. Снимка: Ройтерс

В навечерието на старта на продажбите на своя флагман Galaxy S6 корейският производител Samsung трябваше да преглътне значителен спад в печалбата си.

Южнокорейската компания заяви в сряда, че през първото тримесечие оперативната печалба е спаднала до равностойността на 5,1 милиарда евро (6 трлн. вона), което е срив от 29,6%  на годишна база, предава Ройтерс.

Въпреки годишния спад обаче това е най-високата печалба от три тримесечия. За второто тримесечие компанията очаква увеличение на печалбата си в сравнение с първите три месеца на годината. 

През 2014 г. Samsung претърпя първия спад на резултатите си за последните три години - главно поради успеха на продажбите на най-новите версии iPhone на Apple. Самата Samsung възлага големи надежди на своя S6, който излезе на пазара през април.

Според изчисления на пазарните анализатори корейците успяват да изместят кръвния си враг от Купертино през първото тримесечие от трона на най-голям производител на смартфони. За първите три месеца на годината Samsung е продала повече телефони от американците, съобщава в анализ Strategy Analytics.

За този период корейската компания е пласирала 83,2 млн. смартфона в глобален аспект, което съответства на пазарен дял от 24%. Apple държи само 18 на сто от пазара. Година по-рано обаче Samsung се радваше на дял от 31 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още