IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: България е пример за финансово дисциплинирана държава

Водим праволинейна, твърда, гъвкава и добронамерена политика към всички, което се оценява, коментира премиерът

22:00 | 04.12.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Б. Борисов: България е пример за финансово дисциплинирана държава

България е пример за финансово дисциплинирана държава. Това коментира министър-председателят на България Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ.

С фиксирания курс на лева към еврото, с валутния борд и фискалния резерв България се сочи като пример за финансово дисциплинирана страна, заяви той, коментирайки, че не трябва страните членки на еврозоната да плащат сметката на задлъжнeлите държави и че като цяло „оценките, които идват за България, са повече от добри“.

Борисов каза това в контекста на посещението на британския премиер Дейвид Камерън, по време на което той похвали София, че брани добре границите на Европа.

„Думите на Дейвид Камерън препотвърждават това, че трябва да имаме правителство, да бъдем смирени, че трябва да се концентираме върху работата, да си поставим приоритетите“, каза Борисов. „Камерън си отиде с впечатления, с които видя как граничарите и военните охраняват границата.“

Българският премиер благодари на британския си колега, че извън протоколите и мерките за сигурност „в деня, в който обяви война“ на Ислямска държава е дошъл в България. „Това е много добра оценка за партиите, които подкрепят кабинета, а дори и за българската опозиция“, отсече Борисов.

Той коментира и намеренията на Дейвид Камерън за промяна на правилата в Европейския съюз, като каза, че „някои от неговите предложения рано или късно ще станат, някои от тях ги формулира по-директно, но някои отиват и източват социалните системи“.

„Нека си представим, че това се случва в България, как някой идва и се възползва от социалната система, пенсионните фондове“, каза Борисов и го определи като „несправедливо“ и поради тази причина и той би реагирал като Камерън.

Относно конфликтът между Русия и Турция Бойко Борисов каза, че „сме приели всички ценности на евроатлантическата общност, изпълняваме ангажиментите си, но сме внимателни, отчитайки географското си положение, историческите си и културни ценности“.

Премиерът отсече, че не сме страна в този конфликт, а от руска страна няма провокации.

„Разбраха, че сме сериозна държава, спазваме ангажиментите си към Европа и НАТО“, категоричен бе министър-председателят. „Конфликтът не е много приятен за международната общност“, оцени той.

Борисов отново каза, че София води „праволинейна, твърда, гъвкава и добронамерена политика към всички“.

„С поведението си, мисля, че сме изключително добре поставени“, каза Борисов по отношение на конфликта между Русия и Турция и ролята на България в него.

Той го определи като „рядък шанс“, защото по думите му „можем да си докараме каспийски газ, гръцки, от нашите находища и от руски тръби“, т.е. да имаме поне четири-пет източника, „за да си затвърдим позицията на газов разпределител“.

В тази връзка Борисов каза, че следващата седмица гръцкият министър на енергетиката и българският министър на енергетиката ще подпишат договора за интерконекторната връзка с Гърция, „ за да гарантираме диверсификацията на енергийните източници“.

Борисов отсече, че проектът „Южен поток“ е затворен. По темата за отношенията с Русия премиерът каза още, че няма абсолютни доказателства, че атаките по държавните интернет сайтове в изборния ден са от Русия и че имаме възможност да си върнем руските туристи догодина и да изнасяме продукция към страната.

Бойко Борисов като цяло оцени водената политика като „праволинейна“, заради която „Европа, САЩ и съседите ни признават“.

В отговор на въпрос дали срещу неговото правителство се готви преврат Борисов каза, че изказванията са пресилени и се защити с резултатите от изборите.

Очакванията за министерски рокади той отхвърли и призова партиите да си спомнят как е съставено правителството.

„Прокуратурата си върши много добре работата“, коментира Борисов работата на главния прокурор Сотир Цацаров, споделяйки и виждането си за правосъдието.

„Столът на Христо Иванов е стабилен, но той си го прави нестабилен, защото всеки ден влиза във войни“, описа Борисов работата на министъра на правосъдието относно съдебната реформа.

По думите на Борисов тя трябва да се постигне „внимателно, с такт“, докато според него Христо Иванов подхожда прекалено рязко. Въпреки това премиерът не пожела да даде цялостната си оценка за съдебната реформа.

Бойко Борисов коментира и растежът на българската икономика, който се ускори до 2,9% годишно през третото тримесечие.

Ръстът е доказателство, че „хората са по-спокойни, инвестират, харчат повече, че повече инвеститори са дошли“, каза той.

„Радвам се, че успяхме да излезем от кризата“, добави той и оцени, че това е благодарение на подкрепатa за общините и усвояването на средствата от европейските фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Радвам се, че успяхме да излезем от кризата , рече премиера...с многомилиардни заеми, имитацията е възможна, а реалноста е съвсем друга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Трябва да повторя ,че просто искам да помогна и започвам с казаното от цар Соломон (коментар 11) като съм обяснил всичко тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099 От икономическа гледна точка проф. д-р Боян Дуранкев го каза хубаво - ''догонващо и изпреварващо развитие за България означава не по-малко от 5-6% средногодишен темп на прираста, за да може за около 30 г. България да доближи средното ниво на ЕС''На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но с това не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Казаното от цар Соломон 1. Затова, слушайте, царе, и разберете, научете се, съдии от земните краища!2. Внимавайте, вие, които владеете множествата и които се гордеете пред народите!3. От Господа ви е дадена властта, и силата - от Вишния, Който изследва делата ви и изпитва намеренията.4. Защото вие, бидейки служители на царството Му, не съдихте право, не пазихте закона и не постъпяхте по Божията воля.5. Страшно и скоро ще ви се яви Той, - и съдът над управниците е строг,6. защото малкият заслужава милост, а силните ще бъдат силно мъчени.7. Господ на всички няма да се уплаши от лице и не ще се побои от величие, защото Той е сътворил и малък и велик и еднакво премисля за всички;8. но управниците ги очаква строго изпитание. - http://***.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_old_testament_26.xml#6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Бойко отговорил: Каквато ни кажете вие - http://avtorski.pogled.info/article/56425/Oshte-vednazh-za-finansista-Boiko-BorisovКакво да се очаква от човек който заявява ''Каквото ни кажете вие'' ??? - така е защото го знаят кой е - http://alterinformation.wordpress.com/2013/04/20/dokladi/Отделно трима Папи са го галили по главата ?! ?! ?! ?! ?! ?! Аз нямам против никой но трябва да кажа и предупредя защото трябва да отговаряме за доброто и злото което сме извършили /2.***.5:10/а високопоставените в пъти повече казано прекрасно от цар Соломон вторият син на цар Давид ............ и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Яя глей ти. чу-чело вече е забранена? Хахахаха, явно са яли х-*** Тиквесторите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Хахахаха, а премиера ни е пример за ***, толкоз е *** горкия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Тегли хелуинко и строи - шадравани, градинки, селски стадиони, велоалеи и т.н и още заеми ще "усвои". Сега ден година храни. А ТОЯ е много гладен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
StraightForward
преди 8 години
16млрд.лв и 2,9% само, смешно е капиталовия пазар въобще не е реагирал и няма да реагира.. защо !!! ????? НЯМА оправия ..!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Най - ми е интересно след като сега нямаме пари и теглим заеми в бъдеще от къде ще дойдат парите за да връщаме заемите. Хората намаляват тоест приходите в хазната също ще намаляват. Остава да се вдигат данъци и осигуровки ама хората като почнат да не могат да свързват 2та края им писва и се махат от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
StraightForward
преди 8 години
Ха, то затова фалираха КТБ и КАПИТАЛОВИЯ ТИ ПАЗАР Е НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ, и СЛЕД ГОДИНИ НЯМА ДА ГО ОПРАВИТЕ, ПЪЛНО Е С ФИШЕЦИ ТАМ, КОЕТО Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, А БАНКИТЕ ВАДЯТ НАЙ МНОГО ПАРИ В ЦЕЛИЯТ ЕС, КОЕТО Е ПРЕКАЛЕНО СЪМНИТЕЛНО ВЕЧЕ.. а бе мислете му !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още