IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАИ: България има потенциал да привлече голям автомобилен производител

Агенцията е сертифицирала три проекта в автомобилостроенето на стойност над 50 млн. лева от началото на годината

22:07 | 10.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Машиностроенето се развива успешно в България - броят на заетите е 600 хил. души, което е предпоставка през следващите години страната да привлече сериозен производител на автомобили. Този коментар направи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестициите (БАИ) Стамен Янев.

Той участва в национална среща на автомобилния бранш, организирана от Аутомотив клъстер България, съобщават от пресцентъра на БАИ.

От началото на годината Агенцията е сертифицирала три проекта в автомобилостроенето на стойност над  50 млн. лева  с потенциал да бъдат разкрити над 3 000 нови работни места. "В момента работим по три нови проекта, които са с приблизително същите параметри“, заяви още Янев.

България привлича инвеститорите с политическа и икономическа стабилност, достъп до  пазари, образована работна ръка и финансови стимули към инвеститорите, смята още изпълнителният директор на БАИ.

"Автомобилната индустрия е основен работодател в Европа", припомни от своя страна зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който също участва в срещата.

Той каза още, че българската икономика е направила качествен скок по отношение на преструктурирането и на автомобилния сектор за преработващата промишленост, пишат от пресцентъра на Министерството на икономиката.

За периода 2004-2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани дванадесет проекта от автомобилния сектор и машиностроенето с общ размер на инвестициите 655 млн. лева, което е довело до разкриването на 7 130 работни места, сочат данните на ведомството.

По време на срещата беше подписан Меморандум за сътрудничество между Аутомотив Клъстър България и LWK Walter, посветен на изграждането на интермодален терминал във Видин, допълват от организацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 6 години
Форд вече имат модерен завод в Румъния, не им трябва още един в региона. Последните 10-15 години изтървахме поне 5 възможности, и както се пееше в една песен " няма връщане назад"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още