IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири наказателни производства образува прокуратурата за мина Оброчище

За първи път се проверява съответствието между добитата и реално изнесена манганова руда

13:03 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: община Оброчище</em></p>

Снимка: община Оброчище

Образувани са четири наказателни производства във връзка с мангановия рудник "Оброчище", съобщи в Добрич окръжният прокурор Пламен Николов. Засега няма повдигнати обвинения и досъдебните производства се водят срещу неизвестен извършител. Прокуратурата извършва и две други проверки, предаде БТА.

Разследва се нанасяне на средната телесна повреда при трудовата злополука, при която пострада 41-годишният синдикален лидер в мината. Краката му бяха счупени след падане на скален къс по време на работа.

Другото досъдебно производство е за това, че от фирмата-концесионер "Евроманган" ЕАД се пречи на Инспекцията по труда да изпълнява задълженията си.

Извършва се разследване за замърсяване на водите и почвата. Предстои да излязат резултатите от взети проби от промишлените води от рудника, които се изливат по повърхността и се вливат директно в река Батовска. Проби от водата и почвата са взети от медицинска лаборатория във Варна по поръчение на Басейнова дирекция. Има назначена екологична експертиза, обясни обвинителят.

Наказателно производство е образувано и за това, че е спряно плащане към кредиторите, без да е поискано от съда да открие производство по несъстоятелност.

Фирмата-концесионер има натрупани големи задължения към държавата за данъци, осигуровки и влезли в сила наказателни постановления, издадени от държавен орган, посочи Николов.

Той съобщи, че прокуратурата извършва и две проверки във връзка с мината. Трябва да се установи има ли длъжностни лица от Министерството на енергетиката, които са съставили официален документ с невярно съдържание във връзка с изпълнението на концесионния договор за рудника. Данъчна ревизия трябва да покаже дали има укриване на данъци. За първи път се проверява съответствието между добитата и реално изнесена манганова руда, посочи окръжният прокурор.

Припомняме, че работниците в мината неведнъж протестираха заради забавени възнаграждения. На 5 юни Министерството на енергетиката спря концесията на мината за две седмици, а няколко институции започнаха проверки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още