IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И БАБХ потвърди разлика между храните в Западна и Източна Европа

Храните са напълно безопасни, не са фалшиви, а различните съставки ги правят с различно качество, отчитат от агенцията

10:11 | 28.06.17 г. 22
<p>
	Шоколадът в България е с по-добро качество, установи БАБХ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Шоколадът в България е с по-добро качество, установи БАБХ. Снимка: Архив Ройтерс

И тестовете на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) установиха различия в храните в Източна и Западна Европа. Резултатите бяха обявени от зам.-директора на институцията Тодорка Яновска пред БНТ.

В нито един от продуктите няма съставки, които са опасни за здравето, категорична беше тя, но посочи, че в някои от анализираните продукти има различия в състава, предлагани на пазара в Германия и Австрия и в България. Това прави храните с различно качество, отчете Яновска, но отказа да коментира дали то е по-ниско у нас. „За всеки качеството е различно“, каза тя.

Експертът посочи за пример газирана напитка, която в Западна Европа се предлага със захар, а в България – с глюкозо-фруктозен сироп, маслеността на маслото е малко по-висока в България, отколкото в Германия (82% спрямо 80%), съдържанието на мляко в някои от анализираните шоколадови продукти в България е по-ниско, отколкото в германските и т.н.

Има разлика и по отношение на вкуса и външния вид на продуктите, отчете още Яновска. Например на българския пазар шоколадовите изделия са с по-добър вкус и със съдържание на какао, макар че проверките са показали, че по отношение на сиренето например показателите у нас са по-лоши, отколкото в Западна Европа.

По отношение на обявеното на етикетите и съдържанието на самите хранителни продукти и напитки разминавания има както у нас, така и в предлаганите на пазара в Западна Европа, категорична беше Яновска. Тя обаче допълни, че те са в рамките на „допустимите отклонения“ и не могат да бъдат окачествени като съществени.

БАБХ направи анализи на общо 31 продукта в 5 хранителни групи – млечни, меса, шоколадови изделия и т.н. При седем от продуктите има различия в обявеното на етикета и съдържанието, което е едно нарушение по европейските правила. Всички продукти са от една група – газирани напитки и плодови сокове. Разлика има и по отношение на детските храни – в едно от пюретата в България съдържанието на рапично олио е значително под това в предлаганото на германския пазар. Открити са разминавания при маргарина, както и в шоколадов десерт, става ясно от данните на БАБХ.

Агенцията е направила и допълнителни анализи за качеството на месните продукти – те са били обявени като 100% от свинско месо и друг вид месо не е било установено, млечните продукти също са проверявани за немлечни мазнини, каквито не са били установени. Няма и неразрешени оцветители и консерванти в напитките, показват още анализите.

Различията във вложените съставки на едни и същи продукти, произвеждани от едни и същи производители и предлагани в различните държави от ЕС, беше установено и от други лаборатории в общността. В Източна Европа обявиха, че това е недопустимо, защото пазарът е единен и с различните съставки компаниите заблуждават потребителите. 

Резултатите от българските тестове ще бъдат предоставени на комисаря по защитата на потребителите в ЕС.  

"Няма никакъв проблем с безопасността на българските хранителни продукти. Трябва да бъде уведомено Министерството за безопасност на храните за резултатите от изследванията ни. Вероятно след септември може да очакваме някаква промяна в хранителните продукти на пазара", категоричен бе пред Bulgaria ON AIR доктор Любомир Кулински директор на Дирекция контрол по храните.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Не е вярно това.В БГ има много качествени стоки, дори някои от тях по-качествени от Германия, но не са евтини, защото се водят луксозни.... ВЕЧЕ. :-)Единствения проблем е, че се правят на луди и си служат със статистиката както им е удобно, което вкарва красиви, но фалшиви макроикономически аргументи за стабилност в устата на Борисов и онова недоносче Горанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Проблемът не е химичен, а физиологичен, ***! Аз со пола не бих си обърсал в тебе, не ли да ти отговарям, ама разни четат и ше земат да те земат на сериозно с твоя линк ... Фруктозата не изисква инсулин и се обработва директно в черния дроб, като се складира като мазнина. Няма разлика в химията, а в количествата фруктоза, които поемаш през ***, подсладени с High Fructose Corn Sirup - HFCS. Ефектът е затлъстял черен дроб и организъм и повишен потенциал за сърдечно-съдови проблеми.Ето малко инфо:http://naturalsociety.com/newly-discovered-side-effect-of-high-fructose-corn-syrup-is-alarming/http://***.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/high-fructose-corn-syrup_b_4256220.htmlИма купища инфо - който иска, да си търси! Едно е сигурно - HFCS се слага в евтини сурогати, предназначени за безмозъчни бройлери - и на изток, и на запад... Но на запад вече избягват, щот била мноо полезна *** и фруктозата... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
emonik
преди 6 години
От тук се налага извода , не че нямаме пари за същите стоки като в Германия , а не ни броят зана хора .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Вярно е, че тук има стоки, които са по-скъпи Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
emonik
преди 6 години
Ще еима интересно , да посочат точно кой са стоките и тахната цена в Германия и колко плащаме в България . Да не се окаже че хем ги нямаме парите хем плащаме повече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 6 години
я кажи кво предизвиква и каква е разликата ако се ползва вместо захар ... да се позмеем че нали уж си химик, ама май си лаик ! :) ... ето да четеш че ми писна от твоята неукост!https://***.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm324856.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Ква захар, бре колега? Кой шти аби захар за некви югоизточни ***? Захарта струва пари, а българите-евроатлантици нещо ги немат под ръка парите, та това е проблемът... Не чете ли статията и какво слагат в кокаколата....?Има бая инфо из нета и цели филми за това, какво предизвиква фруктозният сироп в организма - който иска, да търси... Щото на 3/4 от тукашните бройлери пълните с въпросните *** магазини са им единствената придобивка от евроатлантизма и изобщо не им пука какво им продават - важното е да пише с латински букви и да прекъсват по телевизията осем пъти филм от час и половина, та да им го показват... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
То и "Милка" е със същото качество, хубав шоколад под 3лв. почти няма вече. Масово накъртват на захар, да не кажа, че направо усещаш захарта като го дъвчеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Веско
преди 6 години
Че те повечето шоколади "Своге" не се правят в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 2
retro_69
преди 6 години
Наште буклуци били с 5% по-буклуци от западните буклуци...Голяма работа!Все са си буклуци...Спомнете си "Крилце или кълка" с Луи дьо Финес...В днешно време,за да ядеш нещо вкусно и натурално трябва сам да си го произвел....,което естествено е непостижимо за огромния процент от хората...Пък за тия дето е постижимо ги примързява,така че свиквайте с буклуците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още