IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набират се проекти за изграждане на детски кътове в публични сгради

За инициативата са осигурени 2 млн. лева, с които ще се подобрява и достъпът до обществените сгради

13:51 | 12.07.16 г.
Набират се проекти за изграждане на детски кътове в публични сгради

От днес социалното министерство стартира набирането на проекти по две инициативи – за подобряване достъпността на обществени сгради за хората с увреждания и за по-добро съвместяване на личния и професионалния живот чрез разкриване на детски кътове в публични сгради. Това обяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Финансирането на двете инициативи е с 2 млн. лева, които са пренасочени по проекта “Красива България” след преразглеждане на Националния план за действие по заетостта. Срокът за кандидатстване с проекти е един месец, считано от днес.

Припомняме, че през миналата седмица Съветът по заетостта към министерството одобри прехвърлянето на средства по Националния план за действие по заетостта от мерки, към които няма интерес, към такива, които са атрактивни. Беше одобрено с 2 млн. лв. по проекта “Красива България” да бъдат поставени инвалидни рампи на обществени сгради и да се създават занимални за деца в публични сгради.

По инициативата за достъпност за хората с увреждания се набират проекти на стойност между 30 хил. и 120 хил. лева, като ще се иска и съфинансиране от общините от 5%. Със средствата ще могат да бъдат изградени рампи за достъп на инвалидни колички, достъпни подове и други.

Проектите за изграждане на детски кътове и занимални се предвижда да са за между 20 хил. и 70 хил. лева, като те ще са за децата на работещите в съответната институция. На този етап не е ясно дали занималните за деца ще са почасови, или целодневни. Това ще бъде решено допълнително според нуждите, посочи министърът на труда.

Русинова обяви и други инициативи, за които обаче няма да има финансов ресурс тази година и реализацията им ще остане за 2017 г. Според първото предложение министерството ще стимулира мобилността сред работещите. Всички, които започнат работа на повече от 50 км от мястото, в което живеят, ще получат по 200 лева за покриване на транспортни разходи, такси за ясли, за интернет и други за първата година. Условието за помощта е хората да са на постоянно работно място. На този етап около 1 000 души проявяват интерес към подобна инициатива, каза Русинова.

В рамките на бюджетната процедура за следващата година министерството ще предложи и стимул за майките, които имат желание да се върнат по-рано на работа. До навършване на една година на детето ако майката се върне на работа, ще има право да получава 50% от обезщетението за майчинство в добавка към заплатата, което в момента не е възможно по закон.

По отношение на промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с парите за втора пенсия, които финансовият министър прехвърли към Тристранния съвет и социалното министерство, Зорница Русинова посочи, че дебатите ще бъдат задвижени през септември.

Относно предложението на КНСБ за приемане на минимална работна заплата за висшисти министърът каза, че ще бъде направен анализ преди да се премине към обсъждане на подобно предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още