IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 833 хил. пътници са преминали през Летище София през тримесечието

Броят на пасажерите се увеличава със 7,3% спрямо януари - март 2013 година

14:25 | 14.04.14 г. 1
Над 833 хил. пътници са преминали през Летище София през тримесечието

Малко над 833 хил. пътници са били обслужени на терминалите на Летище София в първите три месеца на годината, сочи статистиката на аеропорта. Спрямо същия период на миналата година има ръст на пътниците от 7,3 на сто.

Само за март обслужените пътници са почти 293 хил., което е със 7% повече от март 2013 година. Данните показват леко забавяне на ръста на пасажерите спрямо февруари. Тогава от летището съобщиха за 258 хил. обслужени пътници, което представлява увеличение от 9% спрямо февруари 2013 година. 

Статистиката показва още, че има ръст на пътуващите по редовните международни линии за първите три месеца на годината – от 9% до 748 хил. души. В същото време обаче намаляват пътниците по вътрешните линии – те са 27 хил., или с 1,6 хил. по-малко от миналата година. 

Ръстът на пътникопотока може да бъде обяснен и с увеличението на бизнес пътуванията, отчетени от туристическия сектор у нас през последните месеци. По данни на Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма през февруари бизнес посещенията са с 40% повече спрямо февруари 2013 година. 

Като цяло за периода е регистриран ръст от 2,7 на сто на обслужените самолети. За периода от януари до март от пистите в София са излетели и кацнали общо 9,42 хил. самолета. Пазарен лидер за периода е Bulgaria Air, следвана от Wizz Air, easyJet, Lufthansa и Turkish Airlines. Българската авиокомпания е реализирала ръст на пътниците от 18% и от 12% по отношение на броя на редовните полети за първите три месеца на годината.

На фона на добрите данни за ръст на пътникопотока, от летището съобщават за спад на превозените товари – 4 хил. тона карго и поща. Това представлява спад от 2,8% спрямо същия период на миналата година. Само за март са обработени почти 1,5 хил. тона, което е намаление от 1,7% спрямо март 2013 тона.

Водеща позиция за тримесечието запазват товарните полети – те формират 51% от общия товаропоток. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
starlight
преди 10 години
Един ръст на пътниците от 18% си е доста сериозно постижение. Да се надяваме резултатите от следващите тримесечия да са даже още по-добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още