IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Конституцията за съдебната власт бяха приети от ресорната комисия

Поправките бяха внесени с подписите на 180 депутати в края на лятната сесия на парламента

17:36 | 02.09.15 г.
Промените в Конституцията за съдебната власт бяха приети от ресорната комисия

Промените в Конституцията, в частта за съдебната власт, бяха приети от ресорната парламентарна комисия с 10 гласа "за", а двама бяха "против".

Поправките в основния закон бяха внесени с подписите на 180 депутати в края на лятната сесия на парламента.
Намерението на управляващите е конституционните промени да са факт още до края на септември, преди да е започнала официалната предизборна кампания за местните избори. В средата на септември се чака и произнасянето на Конституционния съд, който бе сезиран от 144 народни представители. 

Вероятно промените ще бъдат приети с мнозинство от три четвърти от депутатите - 180 гласа. Това ще осигури по-бързото придвижване на проекта между трите четения.

Текстовете предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари - на съдиите и прокурорите, като решенията им няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета.

Създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. В проекта не беше включено предложението за намаляването на мандата на ВСС и отпадането на тайното гласуване.

Очаквано от БСП бяха против. Искането на социалистите е реформата да стане с промени в Закона за съдебната власт, а на Конституцията.

"Продължаваме да смятаме, че предлаганата структурна реформа на ВСС няма да допринесе с нищо за работата на органите в съдебната система", мотивира позицията на червените социалистът Чавдар Георгиев.

Останалите партии застанаха зад поправките, но с известни резерви.

Четин Казак от ДПС припомни, че в края на предходната сесия след разисквания политическите сили в парламента стигнаха до този компромисен вариант, от който отпаднаха спорните текстове.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още