IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността забавиха ръста си през август

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар се повишава с 10%

11:43 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител в промишлеността забавиха ръста си през август

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август се е повишил с 0,7% спрямо предходния месец, показаха данни на Националния статистически институт (НСИ). 

За сравнение през юли индексът се повиши с 2,3% на месечна база и с 9% на годишна.

Увеличение на цените през август спрямо юли има в преработващата промишленост (+0,6%), в добивната промишленост (+1,9%), както и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (+0,8%).

В преработващата промишленост по-значително увеличение бележат цените на хранителните продукти (+2,6%) и основните метали (+2,3%).

На годишна база индексът нараства с 10%, като в преработващата промишленост има ръст от 8,1%, в добивната промишленост – с 12,3%, а в производството и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ – с 14,1%.

В преработващата промишленост най-голям е ръстът в цените на основните метали (+35,7%) и тютюневите изделия (+8,2%).

Общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) през август нараства с 0,9% на месечна и с 11% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още