IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът постави шест условия за вдигане на осигуровките

Работодателите са готови да подкрепят вдигане на осигурителните вноски само при изпълнение на всичките им искания

14:30 | 11.10.10 г. 4
Бизнесът постави шест условия за вдигане на осигуровките

Работодателите са съгласни да приемат увеличение на осигурителната тежест с 2 процентни пункта при изпълнение на пакет от шест условия. Това става ясно от официална позиция на национално представителните работодателски организации.

Като първо условие се посочва, че държавата трябва да започне да плаща личните вноски на заетите в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, а не както сега - чрез единен трансфер към НОИ на три месеца.

Освен това организациите искат от 2012 г. работодателите да плащат първия ден от болничния, а следващите два да се покриват от средства на Националния осигурителен институт.

Друго условие е министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието да започнат да плащат завишени вноски за служителите си.

Следващо искане е съотношението за приноса към фонд "Пенсии" на заетите и на работодателите да се промени през 2011 г. на 45 към 55, а от 2012 – на 50 към 50.

Бизнесът настоява и за реформи в здравеопазването, както и за три години да се преустановят вноските във фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

„Което и да е от тези искания да отпадне, няма да приемем увеличаване с 2 процента на осигуровките“, заявява Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

От асоциацията заявиха още, че засега няма решение за връщане на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество и че няма постигнати споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
jacklarkin
преди 13 години
Понеже така наречения бизнес роптае, нека си зададем въпроса колко са реботешите хора в България, колко от тях са наети на работа, колко са самоосигуряващи се и колко са работодатели. Тогава ще се види дали работодателите осигуряват своите работници. Това са пълни глупости. Борбата на правителството трябва да бъде насочена към тези милион и осемстотин неусигурени, а не към тези който чинно си плащат. Опомнете се бе хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
Както и да променят вноските, докато не реформират самата система нищо няма да се промени. В сегашния си вид е финансова пирамида обречена на фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Точно така е. А държавните служители кога ще започнат да си плащат осигуровките? Министерствата да им ги плащали - ама с парите от нашите данъци !!!А докога ***, които масово не се осигуряват, ще се търкалят по болницитге пак на наш гръб, източвайки здравната система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Хехехе, с 6-те условия на практика бизнесът прехвърля увеличението на гърба на служители и работници!Синдикатите къде дремат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още