IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия може да погуби еврото

Eдинната европейска валута наистина ще се разпадне, а екзекуторът на еврото ще бъде Германия, пише Financial Times

13:19 | 23.11.10 г. 31
Автор - снимка
Създател
Как Германия може да погуби еврото

„Кажете ми как свършва всичко това“, беше въпросът на генерал Дейвид Петреъс за войната в Ирак. Европейските лидери си задават същия въпрос, докато наблюдават кризата в еврозоната, пише Гидеон Рахман, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

След като се провалиха в опита да създадат буферна зона около Гърция, европейците се надяват да спрат пожара на кризата в Ирландия. Но дори сега, когато спасителният пакет за Ирландия е почти приет, облигационните пазари гледат с нездрав интерес към Португалия.

След Португалия ще последва Испания. И ако наистина голяма икономика като Испания изпита нужда от финансова помощ, бъдещето на еврото ще бъде поставено на карта.

Затова въпросът „как ще свърши всичко това“ е очевиден и спешен, но също така и дяволски труден. Все едно гледате триизмерна игра на шах, в която финансовите, икономическите и политическите аспекти зависят един от друг в сложна плетеница.

Най-доброто ми предположение, е че единната европейска валута наистина ще се разпадне и че екзекуторът на еврото ще бъде Германия – най-силната икономика в Европейския съюз (ЕС).

Не са изолирани обвиненията на много европейски анализатори, че последният епизод от еврокризата е предизвикан от липсата на гъвкавост в германската политика.

Но германците имат много причини да бъдат сърдити за начина, по който единната европейска валута се развива. Тяхната страна премина през трудно десетилетие на изкуствено задържани ниски заплати и съкращения на федералните разходи. Много гласоподаватели са възмутени от опасността, че събраните от тях данъци може да бъдат използвани за финансиране на по-ранното пенсиониране на гърците или за компенсиране на супер ниския корпоративен данък в Ирландия.

На германците също така беше обещано, че еврото ще бъде стабилно като германската марка и че няма да има клаузи, предполагащи, че по-богатите страни в Европа трябва да спасяват по-бедните. И двете обещания съвсем скоро могат да бъдат нарушени. Това, от друга страна, увеличава риска германският конституционен съд да обяви участието на федералното правителство в европейската схема за финансова подкрепа за незаконно.

Страхът на германското правителство от собствения си конституционен съд сам по себе си наля допълнително масло в огъня. Тази година германците бяха обвинени за това, че са действали твърде бавно, за да организират спасителната операция за Гърция. Въпреки това привидната ленивост беше обоснована от страха, че евентуални прибързани действия биха нарушили европейските договори.

Непосредствената причина за кризата в Ирландия беше изказване на германския канцлер Ангела Меркел от преди месец, когато тя заяви, че при бъдещи кризи в еврозоната частните инвеститори в облигации трябва да поемат по-голяма част от загубите и че за това са необходими промени в европейския договор. Тази забележка беше направена под натиска на германския конституционен съд.

Действията на Германия изостриха политическия и правен натиск върху страните, нуждаещи се от финансова помощ. В Гърция станахме свидетели на масови бунтове, като високопоставен правителствен представител в Атина дори направи алюзия с окупацията на страната от нацистите през 40-те години на миналия век. В Ирландия също се коментира заплахата за националния суверенитет и в понеделник тази теза беше застъпена дори от представители на правителството.

Възможно е подемът на националистически и анти-капиталистически партии, като ирландската Шин Фейн да накара страните, получаващи финансова помощ, да решат да проверят дали животът без единната европейска валута няма да е по-лесен. Страни като Гърция и Португалия може да бъдат много по-конкурентоспособни, ако имаха възможност да девалвират валутите си.

Напускането на еврозоната обаче може да се приеме за национално унижение. Също така не съществува контролиран механизъм за напускане на еврозоната, а всички явни приготовления за подобно действие биха предизвикали банкова паника и масово изтегляне на депозити.

Така че ако еврото ще се разпадне, страната, която най-вероятно ще поиска развода, ще е Германия. Германците няма да прибегнат до тази стъпка бързо или лесно. Подкрепата за европейската интеграция беше основен мотив на германската външна политика в продължение на близо половин век

Но ако германците се убедят, че нищо не може да бъде направено за европейските им партньори – и поради тази причина експериментът с единната европейска валута е неуспешен – те може да решат да напуснат еврозоната. Рахман предлага два сценария, как може да се случи това:

Първият предполага вълна от финансови кризи в цялата еврозона, която ще засегне и големи страни и постепенно ще стопи доверието на германските данъкоплатци, че „заемите“, които ЕС предлага на по-слабите си членове, изобщо някога ще бъдат върнати.

Вторият възможен и доста вероятен сценарий е промените в договора за ЕС - за които настоява германското правителство, за да удовлетвори искането на германския конституционен съд - да не бъдат ратифицирани от някоя от останалите 26 страни от ЕС.

В този момент германците могат да вдигнат ръце и да кажат: „Дадохме най-доброто от себе си, но другите не желаят да направят това което е необходимо, за да се спасят“. Тогава Германия може да се чувства освободена от историческото си задължение да „изгражда Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
Няма страшно. ВСЕ още. БУГАРИСТАН още не ползва ЕВРО. Като влезем е ТЕ тогава ще настъпи ПЪЛЕН финансов КоЛаБс с гарнитура ДЕПРЕСИЯ, а може би и по-лошо СТАГФЛАЦИЯ . Гърците са си ВИЗАНТИЙЦИ. Никога не са си плащали дълговете и сега няма да ги платят. Ще им вземат голите ***. А НАЗИ пак ще ни Е...ат, както до сега. ***, *** *** си беше *** си остана !!! :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
Hristo Krivodolski
преди 13 години
Financial Times ne e pisal takava glupost i evroto si e mnogo stabilno i si e tam i bulgarskia lev e vurzan kum "razpadastoto se evro". Tovva e to4no obratnoto koeto stava.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
Danten
преди 13 години
Спрете да защитавате Германия и другите "големи" в ЕС, време им е да си платят сметката като дълговете на "малките" се обезценят. След като налагат рестрикции на индустриалното развитие на останалите ще си плащат. Вижте какво стана с нашата индустрия. Португалия почти закри коравните си заводи "..." включително най-големия док в света(в Алмада) годен да поема едим милион тона грос тонаж наведнъж. Гърция, нямайки избор разви оф-шорно най-мощното корабоплаване в света и притежава 33 милиона тона корабен контролиран тонаж( Германия има 16 милиона тона). В момента е необходима инфлация на еврото и преразглеждане на всички правила. А на Турция не и трябва ЕС, това ще е началото на края на мощната и индустрия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
blajo
преди 13 години
spoko be hora ...priemat Turciq v EC i nqma griji ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
До 6 hellwitchДоколкото си спомням основните кредитори на Гърция бяха американски банки. Гърците бяха сключвали с тях тайни заеми и ако бяха оставили Гърция да фалира оснивно те щяха да пострадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 13 години
Германия никога няма да бъде сама !!! Ако Германия основателно откаже да подкрепи спасителните планове ще я последват поне още 5 страни. А познайте кои ще са те ? Дори Франция ще усети накъде духа вятъра и ще се присъедини към (силната) част от еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
http://***.reuters.com/article/idUSLDE67P14S20100826В тази справка се вижда, че водещите "лоши" банки в Европа са британски, швейцарски, френски, италиански и тогава идва ред на германските ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Не е въпрос на перчене (макар че, това хамериканците не го ли правят и те?), а за това, по кой път ще тръгнем все пак. Ще продължим ли по дълговата спирала, която накрая ще вкара във водовъртежа и самата Германия (след като е погълнала всички останали преди това) или ще опитаме да ударим спирачка и макар и трудно в началото, но все пак да тръгнем по друг, по-устойчив път. Имаме Германия, която може да ни послужи за опора и която в крайна сметка да спаси всички нас. Може би дори и от самите нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
... преди да фалира Deutsche Bank има поне 10, и то достатъчно големи, кандидати :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Точно казано! Никой не смее да каже истината колко е изкупила ЕЦБ и колко още ще и се наложи да купи. Колко от парите на Изток са "добри" инвестиции. Тези в Украйна и прибалтика , а и у нас, Унгария...нещата са наистина комплексни и много трудно ще може да бъдат преодоляни основно защото както някой каза вече Европа не е федерална а сбирщина. Разликата между София и Крушаре е от 2 000 000 до 200 , а между Германия и Гърция е 82 м към 11 м ...не е 10 000 пъти ,а само 8 и ако 11 милиона не са доволни нещата не са толкоз лесни като 200
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още