IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Назрява скандал около сделката на BP с Роснефт

Някога BP означаваше British Petroleum. След тази сделка инициалите вече означават Большой Петролиум, казва американски дипломат

16:12 | 17.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Назрява скандал около сделката на BP с Роснефт

Историческата сделка на BP с руската държавна нефтена компания Роснефт срещна съпротива от страна на крупни акционери в други операции на британската компания в Русия, пише Financial Times.

От консорциума Alfa-Access-Renova (AAR), чрез който акционерите управляват своите дялове в TNK-BP, заявиха, че ще разследват дали сделката между BP и Роснефт нарушава споразумение, според което BP има право да разработва нови находища в Русия само чрез консорциума.

BP обяви, че е уверена, че ще разреши ситуацията в съответствие с добрите бизнес практики, посочвайки, че AAR е била уведомена предварително.

След подписването на сделката за 7,8 млрд. долара в понеделник акциите на BP в Лондон се повишиха с 2,5%.

Размяната на акции за 16 млрд. долара между BP и Рснефт, чрез която Кремъл индиректно ще стане най-големият акционер в британската петролна компания, вече предизвика реакцията на Вашингтон, тъй като BP е основен доставчик на петрол за американската армия.

Някои американски политици изразиха загриженост за последствията за националната сигурност на САЩ. Конгресменът републиканец Майкъл Бърджис, който е председател на енергийната комисия към американския Конгрес, заяви, че сделката „трябва да бъде анализирана внимателно“.

Едуард Марки, главен представител на демократите в комисията за природни ресурси към Конгреса на САЩ, поиска сделката да бъде анализирана от комисията за чуждестранни инвестиции. „Някога BP означаваше British Petroleum. След тази сделка инициалите вече означават Большой Петролиум“, казва той.

Въпреки че досега американската администрация официално не е коментирала сделката, споразумението за изследване и добив на петрол в руски арктически води може допълнително да влоши отношенията между BP и Вашингтон.

Миналата седмица сформираната от американския президент Барак Обама комисия за разследване на петролния разлив в Мексиканския залив препоръча мораториум върху добива на нефт от арктически води, докато не бъде събрана адекватна научна информация за въздействието от подобни операции.

Ейми Майерс Джеф, експерт от Rice University, отхвърли възможността САЩ да блокират сделката. „BP прави това, което е необходимо, за да оцелее. САЩ не биха могли да направят нищо, за да спрат сделката, дори това да беше американска компания, а тя всъщност е британска.“

Споразумението получи подкрепата на британското правителство. Британският енергиен министър Крис Хюн приветства Русия като „ценен енергиен партньор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavnba
преди 13 години
Ако не снабдяват от БП остава някоя руска фирма. Т.е. избора им хич не е голям. А и съм сигурен, че си имат доста солидни договорчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ironhorse
преди 13 години
BP опитват солова игра с петрола, а както знаем до сега това е било невъзможно за никой (справка войните в залива).Дали британците не се лишиха от най-големият си клиент, американската армия ?!Загубите от разлива могат да им се видят като бял кахър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Колко е трудно да се разбере , че времето на пълновластното господство е вече само минало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още