IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите изтеглят 7 млрд. долара от развиващите се пазари за седмица

От четвъртото тримесечие насам, общото настроение за това къде трябва да се инвестира доста рязко се пренасочи на запад, коментират анализатори

21:56 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите изтеглят 7 млрд. долара от развиващите се пазари за седмица

Инвеститорите изтеглиха 7 млрд. долара от фондове с активи от развиващите се пазари през последната седмица – най-голямата разпродажба за повече от 3 години, след като безредиците в Египет и повишаващите се цени на храните събудиха страхове за икономическа нестабилност, пише Financial Times.

Насилието по улиците на Египет и повишението на цената на петрола над 100 долара за барел станаха причина за безпокойството на пазарите в развиващия се свят.

Оттеглянето от развиващите се пазари отразява и по-дълбоки опасения за икономическо прегряване в Китай, Индия, Бразилия и други ключови развиващи се икономики.

Миналата година, фондовете на развиващите се пазари привлякоха рекордните 95 млрд. долара и се превърнаха в хит сред инвестиционната общност. Последните данни са знак, че ентусиазмът на инвеститорите вероятно отшумява и те отново се завръщат към традиционните пазари на запад.

„От четвъртото тримесечие насам, общото настроение за това къде трябва да се инвестира доста рязко се пренасочи към развития свят“, казва Камерън Брант, анализатор на EPFR. „Ако сте обмисляли да преориентирате инвестиционната си стратегия, Египет ви дава повод за това“, допълва той.

Акциите от развиващите се пазари са се понижили с почти 3% от началото на годината, а в случая с Индия с цели 11%. В края на миналата година, фондовете с активи от развиващия се свят са достигали 720 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още