IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Китай да предизвика балон на чужди пазари на имоти?

Китайските купувачи се отправиха в чужбина заради силния юан и по-изгодните условия

12:50 | 30.06.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

В края на май тази година над 400 души се наредиха на опашка, за да си купят апартаменти във ванкувърското предградие Ню Уестминстър Сити, пише китайското онлайн издание Caixin Online. Два и половина часа след началото на продажбата всички 153 апартамента бяха разпродадени. Иначе с нищо неотличаващите се имоти се откроиха по една единствена причина - те привлякоха безпрецедентен интерес от страна на китайски инвеститори.

Бил Морисън, който отговаря за продажбите по проекта, твърди, че до етапа, в който 50% от него били завършени, не са планирали да предлагат апартаментите на китайски купувачи. Търсенето от тяхна страна обаче е било толкова силно, че плановете се променили.

В канадските медии напоследък има доста репортажи за подобни случаи. Изглежда, че докато по-рано китайските инвеститори в недвижими имоти бяха съсредоточени единствено върху спекулативни сделки на местния си пазар, сега те отправят поглед към пазарите в чужбина, засилвайки спекулациите.

Според доклад на консултантската компания Colliers International през първото тримесечие във Ванкувър са продадени 2527 жилища, което е повишение с 35% спрямо същия период на миналата година. Ръстът се дължи основно на засиленото присъствие на инвеститори от континентален Китай. Докладът отбелязва, че китайските инвеститори са извършили 29% от общите сделки с жилища през отчетния период, като очакванията са, че този дял вероятно ще продължи да нараства.

Подобен доклад на Канадската асоциация за недвижими имоти през май тази година показва, че цените на жилищата във Ванкувър са нараснали с 10% на годишна база през април, основно поради поскъпването на луксозните апартаменти.

Освен в Канада, китайските купувачи на жилища инвестират и в страни като САЩ, Великобритания, Австралия и Сингапур. Според доклад на американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти от май, чуждестранните купувачи са придобили жилища на стойност 1 млрд. долара в САЩ за 12-те месеца до март, като на китайските купувачи се падат 9% от тези сделки, което ги прави втората по големина група по този показател след канадците.

Според агенцията за недвижими имоти Savills 35% от купувачите на първичния пазар на имоти в Лондон са от Източна и Южна Азия, като повечето от тях са от Китай и Хонконг. В същия дух CBRE прогнозира, че купувачите от континентален Китай ще извършат 5 до 10% от сделките с жилищни имоти в Лондон тази година в реално изражение.

Аманда Гао, която е управляващ директор на Colliers International за Северен Китай, твърди, че китайските купувачи на имоти в чужбина могат да се разделят на три групи.

Първата група са хора, учещи в чужбина. Техните заможни родители предпочитат да купуват, вместо да наемат жилища, а някои дори придобиват големи къщи, като отдават под наем части от тях, за да финансират обучението на децата си.

Втората група са имигрантите. През 2010 г. имаше голяма вълна китайски имигранти в чужбина, като по този начин размерът на инвестициите от тяхна страна бързо се повиши. В страните, където са съсредоточени най-голям брой имигранти като Канада и Австралия, търсенето на имоти от висок клас е стабилно, което предизвиква бум на местните пазари на недвижимост. 

Третата група са тези, които просто инвестират в имоти. За да охлади местния пазар, китайското правителство въведе редица мерки като затягане на кредитирането и ограничения за покупките на жилища. В същото време в някои чужди държави условията за отпускане на ипотечни кредити са по-леки, а лихвите са по-ниски, което привлича спекулативни търговци, търсещи печалба.

Според някои експерти една от причините китайските купувачи да се насочват навън е, че пазарите в градове като Лондон и Сидни са по-благоприятни, както по отношение на възвръщаемост от наеми, така и като възможност за поскъпване на имотите. Освен това, зрелите чуждестранни пазари служат като защита от инфлация - те са по-стабилни и по-малко рискови.

Друг двигател на наплива на китайски инвеститори на чуждите пазари на имоти е поскъпването на юана. За последните пет години китайската валута е поскъпнала с 22% спрямо щатския долар. В комбинация с рязкото поевтиняване и ниските лихви за британския паунд, в очите на китайските инвеститори имотите в Лондон изглеждат евтини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още