IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък върху банките в еврозоната се обсъжда като част от решението за Гърция

Предложението показва, че европейските лидери отстъпват от вариантите, които водят до частичен фалит на Гърция, пише FT

12:59 | 20.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Данък върху банките в еврозоната се обсъжда като част от решението за Гърция

Предложение за налагане на данък върху банките в еврозоната може да се окаже в основата на новата програма за финансова помощ на Гърция, съобщава The Financial Times, цитирайки участници в преговорите преди извънредната европейска среща на високо равнище в четвъртък.

Планът, който според застъпниците му би могъл да набере 30 млрд. евро в рамките на три години, може да удовлетвори исканията на Германия и Холандия частните държатели на гръцки дълг да се включат в новия спасителен план на стойност 115 млрд. евро.

По този начин вероятно ще бъде избегнато изпадането на Гърция в несъстоятелност - нещо, което ЕЦБ с всички сили се опитва да предотврати.

Според запознатите, Берлин и Хага настояват за включването и на други опции пред участието на частните кредитори. Те биха могли да избират между програмата за обратно изкупуване на гръцки облигации (финансирана вероятно от спасителния фонд на еврозоната), германското предложение за замяна на облигации или френския план за подновяване на падежиращите книжа.

Банкови групи във Франция, Германия и Великобритания твърдят, че банките са били неправилно поставени под прицела на европейските политици. Критиците на плана също така смятат, че той е неработещ, понеже изисква всички членки на еврозоната да приемат нови данъчни закони.

„Това ще обремени сектора, който е само в малка част кредитор на Гърция“, казва Михаел Кемер, управляващ директор на Германската банкова асоциация. „Ако политиците обмислят специален данък като решение на дълговата криза, то той трябва да бъде наложен на всички граждани от еврозоната.“

„Не мисля, че това е решението за Гърция“, смята и Франсоа Перол, председател на Френската банкова федерация, а от Британската банкова асоциация считат, че „банковият данък не изглежда подходящ начин за справяне с дълговите проблеми“.

Предложението показва, че европейските лидери отстъпват от вариантите, които водят до частичен фалит на Гърция. Тази възможност изплаши финансовите пазари и повиши доходността по облигациите на Италия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Тия вече се чудят каква глупост да измислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 12 години
Тези хора (Европейските политици) явно ще похарчат парите на хората от цялата еврозона (а и целия ЕС) без да питат хората, ще ги натоварят със нови данъци, ще крадат от парите на хората, само и само да си реализират идеите и да си стоят по местата, получавайки милионни заплати от същите тези данъкоплатци, които те скубят и щавят като пилци. И планират в бъдеще още повече да го правят.А толкова е просто - който е ял и пил - да си плати сметката. Не да я плащат всички народи в ЕС.Участие на частни инвеститори искат. Ами то Гърците като не платят на падежа, а книжата са у частни инвеститори. Ето ти плащане, погрешна инвестиция-плащаш си !!!.Тия хора искат да обърнат финансовите и природните закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Bobacho
преди 12 години
Тия колкото по-дълго мислят, по *** неща измислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още