IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От месец върви износ само на фуражна пшеница от България

Цените за износ на хлебно зърно от Европа, Русия и САЩ растат

16:50 | 26.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
От месец върви износ само на фуражна пшеница от България

Износът на пшеница от нова реколта върви вече близо месец, тъй като е започнал непосредствено след жътвата, но засега се експортира само фуражно зърно, съобщиха за Investor.bg търговци от страната.

Износът се осъществява основно през пристанище Бургас с кораби за страни от Близкия Изток. Към момента цените на фуражната пшеница за износ от пристанище Бургас са в рамките на 290-310 лв./т*.

За последната седмица експортните цени на хлебна пшеница от Русия и САЩ, а също и от големи европейски страни износители растат, научи Investor.bg от наблюдатели на международните пазари. Тази седмица цената за износ от пристанище (FOB цена) на Франция е 212 евро/т, докато през миналата беше 203 евро/т. Цената за износ на хлебна пшеница от пристанище в Германия сега е 230 евро/т, при 215 евро/т само преди седмица.

Хлебното жито от пристанище на САЩ сега е с FOB цена от 298 долара/т, докато преди седмица износът се е осъществявал при 281 долара/т. През последните дни Русия е продала на Египет голямо количество пшеница при цена от 294 долара/т, докато миналата седмица сделките за износ са били при 272 долара/т.

За периода 22-26 август Софийска стокова борса (ССБ) отчете един от най-големите си седмични обороти за месец август, реализиран от създаването си досега, сочат борсовите данни. Основен принос за това имат сделките за течни горива, които са на обща стойност около 18 млн. лева. Сключени бяха сделки за продажба на скрап и метални изделия (ламарини, винкели, профили) за около 1,5 млн. лева. За последната седмица е продаден през борсата и значителен обем дървесина (греди, трупи, шперплат) на обща стойност около 3 млн. лева.

Държавният резерв продаде през ССБ 100 т зрял боб при цена от 536 лв./т. Хранителният продукт е закупен от частна фирма. Както и миналата седмица, сделки за продажба на зърно и брашно на ССБ не бяха реализирани.  

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още