IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Великобритания никога няма да се присъедини към еврото

В замяна на договора, с който искат да решат проблемите на еврозоната, аз искам добра сделка за Великобритания, категоричен е британският премиер

14:21 | 09.12.11 г. 49
Автор - снимка
Създател
Камерън: Великобритания никога няма да се присъедини към еврото

Британският премиер Дейвид Камерън е изправен пред критики, че поставя Великобритания в изолация, след като обяви, че няма да се съгласи на нов европейски договор, пише CNBC.

Той предприе необичайна стъпка, като каза пред събралите се в Брюксел журналисти, че „Великобритания никога няма да се присъедини към еврото“.

Камерън допълни, че предложенията, направени от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози не са нещо, с което той може да се съгласи и с „чиста съвест“ да представи пред британския парламент за гласуване.

Камерън заяви че е използвал правото си на вето, за да не позволи подписването на нов договор, след като по-рано не успя да издейства отстъпки за регулациите на финансовия сектор.

В замяна на подкрепата си Камерън искаше Великобритания да не попада под никакви европейски регулации на финансовите услуги. Той е особено загрижен за вероятното налагане на данък върху финансовите транзакции – известен също като данъка на Робин Худ.

Според Камерън подобен данък би осакатил Лондонското сити, като го лиши от статута му на глобален финансов център.

„В замяна на договора, с който искат да решат проблемите на еврозоната, аз искам добра сделка за Великобритания - а именно, че ще запазим пазарите си отворени и ще имаме възможност да подкрепяме приоритетните за нас индустрии“, казва Камерън.

„Искаме страните от еврозоната да се съберат и да решат проблемите си, но ще позволим това да се случи в рамките на съществуващите договори за Европейския съюз (ЕС), единствено ако имаме гаранции в защита на единния пазар и други ключови британски интереси“.

„Без тези предпазни клаузи е по-добре да нямаме договор в договора. По добре е тези страни да постигнат споразумение помежду си извън договора за ЕС“, допълва той.

До този момент единствено Великобритания и Унгария са напуснали преговорите за фискална интеграция на ЕС. Швеция и Чехия заявиха, че ще внесат предложенията в парламентите си за гласуване, преди да вземат окончателно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

46
rate up comment 6 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Че Англия е "Троянският кон" на САЩ в Европа , това и децата го знаят. Междувременно САЩ продължават да тласкат цялото човечество в блатото. Какво може да удържи американските банки от създаването на 1,10 или 50 трилиона долара с помощта на компютърните клавиатури за покупка на всички акции и облигации по света, на всички земи и други продаващи се активи. Нищо. Тази измамна игра продължава и в момента. Капитализмът навлиза в своя окончателен стадий. Световната търговия се командва от паниката, след която се движат необезпечените с нищо капитали. Либералната пазарна икономика стана голфово поле за няколко глобални спекуланти и мошеници. Кризата ще бъде най-голямата в историята, съпоставима с Великата депресия от 30-те години. В момента наблюдаваме бясна надпревара между наближаващата война и наближаващата тотална криза. Кой ще изпревари? Ако светът иска да се спаси, трябва да ускори краха на САЩ.Общият обем на дълговете на домакинствата в САЩ възлизат на около 15 трилиона долара и расте със скорост 10 на сто годишно, т.е. 1,5 трилиона всяка година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 9 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Kогато гледаш в чинията на друг, тогава е лесно да философстваш.Може и някъде коментарите да се повтарят, но това не е толкова важно, важното е повече хора да узнаят истината!!! А като гледам, от всички коментари ЕМОNED не е поствал нито един коментар, явно мисленето е вредно упражнение за него. Щом щастието му зависи, от това какво прави Патилан, значи има сериозен житейски проблем. Къде са на ЕМОNED коментарите по-темата не разбрахме.....Като гледам как ЕМОNED и онова недоразумение с нечленоразделната реч наричащо се Danny666 си пасват, вече окончантелно стигам до извода че, У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни. И както казва една българска поговорка: Краставите магарета през девет земи се подушват.Човек е и ангел и чудовище, и всичко и нищо, сам решава ... какъв по-голям избор от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
УВАЖАВАМ ВСИЧКИ ХОРА И НЕ ЖЕЛАЯ ДА ОБИДЯ НИКОГО. А ХАПЧЕТАТА ЗА ДЕПРЕСИЯ И ЗА НЕВРОТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СИ ГИ ВЗЕМАМ РЕДОВНО, ТАКА, ЧЕ СПОКОЙНО!!! А ТИ?! ВЗЕ ЛИ ГИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 10
EMONED
преди 12 години
ПАТИЛАНЕ, тези хапчета които вземаш отдавна не ти действат, трябва нещо значително по силно,че положението ти се усложни.Прегледай си постовете, дрънкаш едни и същи неща под различни теми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Защо на Лондон не му е изгодно? След като си ликвидираха почти напълно собствената мощна индустрия, след като колониите умряха, и не дават вече млекце, финансовият им сектор остана основното перо за доходи. Печеливш е, защото залага на мошеничество и "игра" срещу Европа и Еврото, освен всичко друго, 30-40 % от трудоспособното население на УК е на социални помощи. Откъде ще плащат всичко това вече? Да сега всички ще се нахвърлят на Германия и Франция, особено на Германия. Май на англосаксонския свят не има харесва съюза Франция-Германия, никак при това. Още по-малко им харесва еврото да оцелее. И започва смешен плач на кои държави не им харесвало пакта. А на тези дето реват, че Германия взимала решенията, ами да ще ги взема, този който плаща поръчва и музиката. Май само един съюз (договор) Германия-Русия е спасението. Много продажни европейски политици. А иначе Слепци с очи много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Ако си минал абитурентската си възраст, би трябвало да ти е ясно че на Саркози му дърпат ушите от Вашингтон.САЩ са глобалният банкер. Вашингтон все още диктува правилата на играта.Истинският генератор на валута са САЩ, или по-точно американските банки. Именно САЩ снабдяват света с платежни средства чрез своя външнотърговски дефицит. Тази привилегия е свързана със статута на долара, като световна валута, чиито единствен предел на възможностите е пределът на доверието към зелените банкноти. В момента има Американската атака срещу еврото. Никой не се съмнява, че американците имат, макар и частично, отношение към сегашната криза на еврото. Американските банки изключително активно осъществяват на валутните пазари спекулации срещу определени държавни ценни книжа, номинирани в евро. И, накрая, Пол Волкър - един от бащите на долара като световна валута, отново потвърди, от името на американската администрация, намерението на САЩ да не споделят с никого статута на долара като всички тези декларации бяха направени с цел да се удари по единната европейска валута именно в момента, когато тя можеше да стане алтернатива на долара. Германия упорито отказва да прибегне към валутно финансиране, в противоположност на американската практика. Истинската разлика между Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв (ФР) не е, че първата се концентрира върху борбата с инфлацията, докато вторият следва необмислена политика, а че ЕЦБ никога няма да търгува директно с държавни облигации, тъй като това е забранено от Маастрихтския договор, докато ФР непрекъснато го прави. На англосаксонския свят не има харесва съюза Франция-Германия, никак при това. Още по-малко им харесва еврото да оцелее. От Вашингтон вече са написали некролога на еврото. И на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 7
Danny666
преди 12 години
Написах ИСТИНАТА, че 90% от постовете тука са на този БОЛЕН човек ПАТИЛАН ли ?Мъкаааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 5
абитуриент
преди 12 години
Какви глупости дрънкаш като последна инстанция?????........!!!!!??????......Германия и Франция НИКОГА НЯМА ДА ДОПУСНАТ ПОДОБЕН АПОКАЛИПТИЧЕН СЦЕНАРИИ......!!!!!.....Доказват го ниският лихвен процент , който вероятно още ще бъде понижен..........леко и контролирано ще отпускат и ПЕЧАТНИЦАТА........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
НЯМА ДА ИМА АВТОМАТИЧНА ЗАМЯНА НА ЕВРО В МАРКИ, АКО СЕ РАЗПАДНЕ ЕВРО-ЗОНАТА.Обмяната ще зависи само и единствено от това какъв курс на марката към еврото ще определи Германия. И дали изобщо еврото ще остане да съществува.Има огромна разлика между въвеждане на еврото и обратното - отказ от еврото. В първия случай срещу всяка вече съществуваща пара се издава евро. Т.е. марки, песети, лири, драхми се заменят с евро. Това е лесна процедура.Но обратното е друго - появата на новите (стари) пари няма да стане като замяна. Те ще се появят независимо от еврото. Вероятно ще има курс за обмяна, но той изобщо няма да е фиксиран, вероятно остатъчното евро ще струва много по-малко, отколкото е струвало при първата замяна. Не е възможно автоматична замяна, защото част от еврата ще се покрият от драхми, друга от песети, трета от лири, четвърта от марки, пета от шилинги и т.н. Няма как да се определи на кое евро съотвества марка и на кое драхма. Затова няма да има автоматична замяна, и най-вероятно спестеното в евро в голяма степен ще се обезцени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Интересен е въпросът защо България не се готви за изчезването на еврото. Великобритания има собствена валута, при това не във валутен борд към еврото. Въпреки това, се готви, и го обявява публично. А ние сме се заварили към еврото и не правим нищо. Левът практически е евро и ако едното потъне, потъва и другото. Защо никой в тази страна не гледа към тази най-голяма заплаха и за икономиката, и за цялото ни общество? Някъде около 10 милиарда евро на български спестители предстои да изгорят. По БТВ......Хърсев, изрече една грандиозна лъжа, с която подведе хората, имащи спестявания в евро. Беше казано, че ако се разпадне евро-зоната, тези пари автоматично ще се превалутират в марки. Това е изключителна манипулация, която може да служи само за успокояване на народа, та да не си изтегли и обмени парите в нещо друго!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още