IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонската Arco с жилищен проект в София за 20 млн. евро

В момента се провежда търг за изпълнител на проекта, който трябва да приключи в края на септември

12:50 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Естонската Arco с жилищен проект в София за 20 млн. евро
„АРКО Инвест” ЕООД, филиал на естонската Arco Investeeringute AS, съобщи, че смята да изгради жилищна сграда с магазини и подземни гаражи на бул. "Мадрид" в София.

Сградата ще е с разгъната застроена площ (РЗП) от 24 700 кв. м и ще включва 12 хил. кв. м жилища, 6 100 кв. м търговски площи и две подземни нива.

Тя ще бъде разположена на терен от 3 800 кв. м, който компанията закупи в началото на август тази година. Общата стойност на проекта ще бъде около 20 млн. евро.

По предварителни планове той ще бъде осъществен на два етапа в рамките на 3 години.

Проектът ще бъде представляван от Arco Real Estate България, компания за недвижими имоти, собственост на естонската Arco Vara Group.

Във връзка с избора на изпълнител за етап „Груб строеж”, „АРКО Инвест” ЕООД стартира в края на август тази година ограничена тръжна процедура. Търгът ще продължи около месец, като се очаква резултатите от него да бъдат обявени към края на септември.

От компанията съобщават, че „за участие са поканени водещи строителни компании“.

„Амбицията на „АРКО Инвест” ЕООД е да предложи на българския пазар продукт с високо качество, сравнимо с това, което се предлага на балтийския и скандинавския пазар”, коментира арх. Емил Мечикян, управител на компанията.
 

В търга ще участват само български компании, уточни Мечикян за Investor.bg.

В момента тече регистрацията и закупуването на документи“, каза той. „Очакваме до края на месеца да имаме поне възлагателно писмо, ако не и подписан договор с изпълнителя.“

По думите му в търга се очаква да вземат участие около шест компании, което е и оптималният брой за ограничена тръжна процедура, тъй като при повече решението относно избора би било затруднено.

Плановете на компанията са през октомври да стартират строителните работи по първата фаза на проекта.

Той е разделен условно на две фази – груб строеж и довършителни работи, като втората е свързана и с по-значителната инвестиция, каза Мечикян.

Той уточни, че за нея ще бъде организирана втора тръжна процедура като компанията, спечелила първия търг ще се ползва с предимство, при условие, че проявява интерес към работа и по втората фаза.

Той каза, че в момента се подготвя маркетинговата стратегия по проекта, от която зависи продажната цена на жилищата и целевата група купувачи.


„АРКО Инвест” ЕООД (преди „Арко Кепитъл” ЕООД) е дъщерно дружество на естонската компания за инвестиции и развитие на недвижими имоти Arco Investeeringute AS, която е част от естонската Arco Vara Group.

Дейността на Arco Vara Group е съсредоточена в посредничество, развитие и строителство. Компанията има офиси в 25 града в Естония, Латвия, Литва, Украйна, България и Румъния, в които работят близо 500 служители.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още