IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесионират в комплект централната жп гара в София и гара Подуяне

1 млрд. лв. приходи очакват от транспортното министерство в резултат на концесии на железопътна, летищна и пристанища инфраструктура

12:46 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Концесионират в комплект централната жп гара в София и гара Подуяне

На концесия ще бъдат отдадени централната железопътна гара в София, гара Подуяне и гарите в Пловдив и Варна. Това обяви на пресконференция днес Венета Маркова, началник на отдел „Концесии“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Предвижда се централната гара в София и гарата в Подуяне да бъдат концесионирани в комплект.

Министерството подготвя концесии и за обекти от пристанищната и летищната инфраструктура - пристанищата в Бургас, Варна, Русе и Видин, както и пристанищният терминал в Лом; летищата в Пловдив, Горна Оряховица, Стара Загора и Русе.

В програмния документ заляга и изграждане на карготерминал на летище София, който да бъде построен от концесионер. На концесия ще бъде отдаден и карготерминалът на летище Пловдив.

На въпрос кои концесии ще бъдат осъществени най-скоро от ведомството отговориха, че това ще е терминал 2 А на пристанище Бургас, който вече е в експлоатация.

От концесионирането на обектите се очакват повече от 1 млрд. лв. приходи в бюджета през следващите години, предвижда стратегия на МТИТС.

Камен Кичев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, уточни, че приходите ще дойдат от инвестиции при изграждането на обектите, които ще бъдат дадени на концесия.

Приходите на държавата от концесионни плащания за миналата година от отдадени на концесия транспортни обекти в страната възлизат на около 17 млн. лв. През 2008 и 2007 сумите са били съответно 18 млн. лв. и 8 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още