IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд приветства решението, касаещо оценката на застрахователните групи

С оглед разрешаването на въпроса холдингът не възнамерява да обжалва решението на КФН и Управляващия комитет по съдебен път

18:05 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Еврохолд приветства решението, касаещо оценката на застрахователните групи

Групата на Еврохолд България приветства решението на Комисията за финансов надзор и Управляващия комитет по прегледа на балансите в застрахователния сектор за включване на застрахователните групи в проверките, посочват от холдинга.

Евроинс Иншурънс Груп е застрахователният подхолдинг на Еврохолд, а дъщерните му дружества ЗД Евроинс АД, ЗД Евроинс Живот ЕАД, Евроинс – Здравно осигуряване ЗЕАД и ЗД ЕИГ Ре АД (предишно наименование HDI Застраховане) попадат в обхвата на прегледа.

„Считаме, че решението на КФН и Управляващия комитет, публикувано на уебсайта на регулатора на 8 юли 2016 г., изцяло е в унисон с българското и европейското законодателство, в това число с европейската директива „Платежоспособност II“, и напълно го подкрепяме“, коментират от ръководството на холдинга.

В становището се подчертава, че решението на КФН и Комитета ревизира първоначалните намерения на надзорните органи групите да бъдат подлагани на преглед по подобие на всички застрахователни и презастрахователни дружества и регламентира изрично, че застрахователните групи с дъщерни застрахователни дружества не подлежат на преглед на индивидуално ниво и няма необходимост да сключват договори с независими външни експерти за оценка на балансите им на индивидуално ниво, което би породило ненужно високи разходи и би изместило фокуса на проверките.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
С оглед на разрешаването на проблема с третирането на групите в предстоящите проверки Еврохолд България не възнамерява да обжалва решението на КФН и Управляващия комитет по съдебен път, уточняват от компанията.

От ръководството на застрахователната група ЕИГ четирите му дъщерни застрахователни дружества в България за пореден път заявяват подкрепата си за предстоящите прегледи на балансите в сектора и подчертават, че тяхното провеждане ще има положителен ефект по отношение на стабилността на сектора и защитата на потребителите на финансови услуги в страната.

От ЕИГ припомнят, че капиталът на три от четирите застрахователни дъщерни дружества в България ще бъде увеличен с цел осигуряване на подкрепа за развитието на бизнеса им и в отговор на капиталовите изисквания на новата директива „Платежоспособност II“.

Капиталът на ЗД ЕИГ Ре ще бъде повишен с 4 млн. лв., този на Евроинс - Здравно Осигуряване с 1,5 млн. лв., а този на ЗД Евроинс - чрез подчинен срочен дълг в размер на 7,7 млн. лв.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още