IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Полша очаквано запази основната лихва от 1,5%

На Централната банка на Чехия обаче може да й се наложи да запази разхлабения курса на паричната си политика още известно време

15:56 | 02.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Полша очаквано запази основната лихва от 1,5%

Централната банка на Полша очаквано запази своя основен лихвен процент на рекордно ниско ниво, докато на Централната банка на Чехия може да й се наложи да запази експанзионистичния курс на паричната си политика още известно време основно заради рисковете от забавянето на икономиката на Китай и спадащите цени на суровините.

Полските централни банкери оставиха основната лихва при 1,5% - ниво, на което е от март насам, и дадоха сигнал, че едва ли скоро ще облекчат още паричната си политика, пише MarketWatch. Въпреки ниската инфлация в Полша още през април централната банка съобщи, че е приключила с разхлабването.

През юли дефлацията в Полша се оказа 0,7% годишно след резкия спад на индекса на потребителските цени от 1,6% годишно през февруари. От финансовата институция очакват, че инфлацията постепенно ще се увеличава.

Същевременно чешките централни банкери в лицето на заместник-гуверньора Владимир Томсик намекват, че централната банка може би ще трябва да задържи гъвкавия курс на паричната политика още известно време. Банката сега не позволява на кроната да поскъпва над 27 крони за едно евро, като сигналите са, че валутният курс ще се поддържа поне до края на 2016 г., посочва Ройтерс.

7-членният Управителен съвет на банката започна да провежда политика по поддържане на нисък курс на кроната през 2013 г. и непрекъснато повтаря, че няма да изостави политиката поне до втората половина на 2016 г. въпреки натиска върху валутата от бързия икономически растеж.

Заради напрежението на международните финансови пазари, свързано с икономиката на Китай и цените на суровините, Централната банка на Чехия трябваше да се намесва на валутния пазар в средата на юли за пръв път от 2013 г. насам. Интервенциите обаче може би са се повторили и през август.

През второто тримесечие чешката икономика записа най-бързия растеж сред страните членки на Европейския съюз, разширявайки се с 4,4% на годишна база.

Централната банка на Чехия таргетира инфлация от 2% с изменение от един процентен пункт в двете посоки. През юли 2015 г. ръстът на инфлацията се забави до 0,5% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още