IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът може да тества курса на чешката крона спрямо еврото

Евентуална атака едва ли ще е успешна, имайки предвид малкия пазар и широките възможности за намеса на Централната банка на Чехия

12:12 | 09.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Чешки крони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Чешки крони. Снимка: Ройтерс

Чешката крона може да подложи на тест своя таван спрямо еврото, въпреки че на пазара няма голям апетит за отправяне на сериозно предизвикателство към политиците и централните банкери. А и такова не се очертава скоро, имайки предвид малкия пазар и широките възможности на централната банка за намеса, пише Ройтерс.

Централната банка на Чехия въведе тавана в края на 2013 г., за да се бори с риска от дефлация, като обеща да поддържа курса на кроната спрямо еврото под 27 крони за едно евро. Финансовата институция гарантира, че ще запази тавана поне до втората половина на 2016 г.

Когато Швейцария премахна тавана на своя валутен курс през януари, фокусът на пазарите се измести върху други валути, които са привързани към силно обезценяващото се евро, като чешката и датската крони, например.

Стартът на програмата за количествени улеснения на ЕЦБ през март също повиши интереса към активи на развиващите се пазари в Европа. Поради това на 17 март курсът на кроната достигна 27,14 за едно евро. Въпреки това движението бе кратко и валутата се върна в диапазона около 27,5.

Всички 12 анализатори, запитани от Ройтерс на 24 март, очакват евентуален тест на тавана. На този етап обаче е по-вероятно това да се случи благодарение на корпоративните инвестиции, ако например износителите извършат хеджиране, а не на умишлена атака.

Дилъри и фонд мениджъри казват, че е твърде рано за какъвто и да е организиран опит за „победа“ над Централната банка на Чехия, чиито валутни резерви са ниски спрямо тези на Централната банка на Швейцария.

Сериозен опит е малко вероятен, докато инфлацията не започне да расте. Или с други думи – само когато банката е напът да прекрати текущия курс на паричната си политика.

На банката може да не й трябва много, за да парира случаен опит. Когато започна да води текущата си политика, институцията закупи 7,5 млрд. евро за няколко дни, за да отслаби кроната с 6,5%. Оттогава банката не се е намесвала на пазара и оставя кроната да плава свободно около курс от 27 за едно евро.

Банката даде да се разбере, че ще запази интервенционистката си политика, докато инфлацията, която сега е близо до нулата, не се насочи към целта от 2%.

След края на редовното заседание на централните банкери на 26 март, гуверньорът Мирослав Зингер коментира, че банката може да промени тавана до по-ниско ниво, ако се наложи, а интервенциите ще бъдат автоматични и неограничени.

Причините, поради които банката би устояла на евентуална атака, са няколко. Първо, на теория тя може да „напечата“ толкова крони, за колкото иска да купи евро. Резервите й са за 48,7 млрд. евро, или 30% от БВП спрямо 80% за Швейцария.

Освен това пазарът е малък, като дневните обороти са 92 пъти по-малки в сравнение с Швейцария и 50 пъти в сравнение с Дания, сочат данни на Банката за международни разплащания. Малкият пазар ще направи трудно поставянето на големи залози.

Анализатори са на мнение, че установяването на по-нисък курс на кроната или въвеждане на негативни лихвени проценти са възможни стъпки.

През януари кроната удари 6-годишно дъно на фона на опасенията, че централната банка може да разхлаби още курса и на фона на ниската инфлация.

Централните банкери обаче едва ли ще склонят да обезценят още кроната, тъй като интервенциите през 2013 г. предизвикаха широк обществен отзвук, след като направиха вноса и почивките в чужбина по-скъпи.

Като цяло консенсусът на пазара е, че банката ще излезе от текущия курс на монетарната си политика по график. Въпреки това мнението на пазара може да се промени, ако чешката икономика, която нарасна с 2% през 2014 г., се окаже по-силна и поради това банката реши да скъси срока на водената политика.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още