IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Германия се стабилизира

Заплахата от глобалните кризи остава абстрактна за редица потребители, коментира икономист

12:58 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Потреблението продължава да насърчава икономиката на страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Потреблението продължава да насърчава икономиката на страната. Снимка: Ройтерс

Тенденцията за понижаване на потребителското доверие в Германия изглежда е приключила въпреки не особено оптимистичните очаквания за растежа на най-голямата европейска икономика, сочи цитирано от AP проучване на базирания в Нюрнберг институт за пазарни проучвания GfK.

Изготвяният от института предварителен индекс за потребителското доверие в Германия се е повишил до 8,5 пункта за ноември спрямо 8,4 пункта за октомври. Според изследването желанието на германците да пазаруват се е засилило на фона на ниската безработица, а очакванията са доходите да продължават да се подобряват. 

Частното потребление ще продължи да бъде основен стожер на икономиката, отбелязва GfK, позовавайки се на най-новите си данни. Институтът предупреждава, че потребителското доверие вероятно ще бъде засегнато, ако се изострят международните кризи или ако епидемията от ебола се разрасне.  

„Германските потребители не са толкова впечатлени, както преди месец, от напрегнатото геополитическо положение и свързаното с това конюнктурно охлаждане“, казва специалистът на GfK Ролф Бюркл, цитиран от DPA.

Макар че значението на подобни индекси като барометъра на GfK не бива да се надценява, данните от ноември показват, че охлаждането на германската конюнктура не е толкова драстично, колкото се опасяват редица експерти.

Припомняме, че правителството и икономистите намалиха през последните седмици своите прогнози за растежа на германската икономика след поредица разочароващи промишлени данни за август.

Данните на GfK показват, че „частното потребление остава стабилно. То вероятно насърчава цялата икономика през третото тримесечие и до края на годината“, смята икономистът Лотар Хеслер от базираната в Дюселдорф частна банка HSBC Trinkaus. Според колегата му Щефан Кипар от BayernLB „данните на индекса изглеждат добре“. „Докато пазарът на труда не се влоши, потребителите ще са в добро настроение и това ще подкрепя икономиката. Заплахата от глобалните кризи остава абстрактна за редица потребители“, пояснява той. 

През последните седмици германската статистика публикува разочароващи данни - през август износът спадна с 5,8% на месечна база, като преди това бяха отчетени резки понижения на промишлените поръчки и индустриалното производство.За да се стимулират инвестициите, редица икономисти от водещи институти призовават за отказ от преследваната от правителството политика за постигането на балансиран бюджет, която се критикува като "чисто престижна цел".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още