IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Китай е склонен да толерира икономически растеж и под 6,5%

Миналата година Пекин заложи годишен ръст от поне 6,5% през петилетката до 2020 г., за да изпълни обещанието на партията за умерено проспериращо общество

16:21 | 23.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Китай Си Дзинпин е готов да толерира забавяне на икономическия ръст и под 6,5% заради нарастващия дълг и опасенията за несигурна глобална обстановка след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свой източник, запознат със ситуацията.

По време на среща с група от Комунистическата партия, която се занимава с финансовите и икономическите въпроси, президентът е заявил, че няма нужда да се спазва целта, ако това крие прекалено много рискове. Представителите на управляващата партия, присъствали на разговорите, са се съгласили, че икономиката на стойност 11 трлн. долара ще стане стабилна и с по-слаб ръст, щом заетостта е стабилна, твърди източникът на Bloomberg, пожелал анонимност. 

Миналата година властите в Пекин заложиха годишен ръст от поне 6,5% през петилетката до 2020 г., за да изпълнят обещанието на партията за умерено проспериращо общество дотогава. Целта е през 2020 г. БВП и доходите да са двойно по-високи от тези през 2010 г. Някои икономисти разкритикуваха поставената цел за 6,5-процентов ръст, защото според тях тя мотивира властите да поемат рискове, които да застрашат финансовата стабилност. Международният валутен фонд (МВФ) е сред институциите, които препоръчват по-нисък целеви темп на растеж.

Промяната в нагласите в Пекин показва, че за властите системният риск е достатъчно голям, за да ги накара да преразгледат основните си цели или пък че те не са толкова склонни да въвежда фискални и парични стимули.

На срещата между Си Дзинпин и представителите на Комунистическата партия се е обсъждала и неустойчивата задлъжнялост. Други държави са преживявали кризи, след като трупали дългове от около 300% от БВП. В момента това съотношение в Китай е 270%, казва източникът на Bloomberg.

На друга среща миналата седмица Си и основните му икономически съветници обещаха да предотвратяват и контролират финансовите рискове, за да избегнат образуване на балони в редица класове активи. Освен това те заявиха, че планират разумна и неутрална парична политика и проактивна фискална политика през 2017 г.

През последните три тримесечия Китай записва ръст от 6,7%. Годишното повишение на БВП през 2015 г. в размер на 6,9% беше най-слабото от 25 години. За тази година Пекин си постави цел от ръст между 6,5 и 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Колко нетолерантно. #ВсичкиЧислаСаРавни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Еми да де.Той казва: "склонен съм да толерирам само такова и такова число". Всеки който изнесе нещо по-малко в публичното пространство ще се сблъска с нетолерантността на президента Дзинпин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
emilioner
преди 7 години
Склонен да толерира?Аз пък си мислех че направо може да нареди на статистците какъв да процента който му трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Поздравления за Китай, че влиза в групата на развитите държави. Ръст не повече 3-5% и рязко увеличение на дълговете. Остава само да се отърват от компартията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още