IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP може да увеличи прогнозата си за годината през четвъртото тримесечие

Софтуерният гигант обяви много добри тримесечни резултати и очаква силен следващ период

22:04 | 20.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата софтуерна компания в Европа SAP заяви, че може да увеличи своите цели за фискалната година през четвъртото тримесечие, най-важният ѝ период от годината, и обяви силни тримесечни резултати, предава Ройтерс.

Германската компания заяви, че има 19% увеличение на оперативната печалба за третото тримесечие, което е в контраст със случващото се с конкурента ѝ IBM. В понеделник вечерта той обяви по-голям от очакваното спад в приходите и намали прогнозата за годишната си печалба.

Резултатите на SAP са стимулирани от по-бързия растеж на нейния нов бизнес с облачни услуги спрямо първата половина на годината, докато продажбите на нейните основни софтуерни пакети устояха на фона на глобалната несигурност, предизвикана от забавянето в Китай.

SAP, чиито клиенти са основно най-големите мултинационални компании, е специализирана в създаването на решения за бизнеса, вариращи от управление на човешки ресурси до управление на вериги за доставки.

Този фокус в помагането на компаниите да управляват базирани далече операции, заедно с многогодишни договори за продажби, помагат на SAP да изолира краткосрочните икономически колебания.

„Причината, поради която не повишаваме прогнозата си, е, че това е годишна цел, а най-голямата част от годишния оперативен план ще бъде определена въз основа на представянето през четвъртото тримесечие“, обяви главният изпълнителен директор на SAP Бил Макдермот.

Компанията очаква оперативна печалба от 5,6 - 5,9 млрд. евро тази година, което ще съответства на данните от предходната година – 5,6 млрд.

Възходът на облака

SAP се стреми към увеличение на приходите от облачни услуги и софтуер с 8-10% при постоянни валутни курсове за тази година, като се изключи въздействието на валутните колебания.

Приходите на SAP от облачни услуги и софтуер скочиха с 11% до 11,85 млрд. евро през първите девет месеца на 2015 г. Анализаторите твърдят, че ключов фактор през четвъртото тримесечие ще бъде представянето на класическите софтуерни пакети на SAP.

SAP отчете 19% ръст на оперативната печалба през третото тримесечие до 1,62 млрд. евро, като се изключат някои елементи. Приходите скочиха със 17% през периода до 4,12 млрд. евро. При постоянни валутни нива приходите нарастват с 10 на сто.

IBM, най-големият доставчик на технологични услуги в света, обвини за слабото представяне на бизнеса си със сървъри и консултантски услуги големия спад в развиващите се пазари. Продажбите ѝ в Бразилия, Русия, Индия и Китай се сринаха с общо 30%.

За сравнение, резултатите на SAP за третото тримесечие са водени от силния ръст в Северна Америка и Европа, особено Франция и Германия, а слабото представяне на развиващите се пазари като Китай и Бразилия е компенсирано от добрите данни от Индия, Южна Корея и в други части на Латинска Америка.

Брутната печалба от облачния бизнес на компанията е нараснала с 9%. Това помогна на SAP да отчете по-висока печалба от очакваното, като се изключат някои елементи. Това се случва за първи път от шест тримесечия, посочва Morgan Stanley.

Последното тримесечие на годината традиционно е най-силният период на SAP, тъй като компаниите подновяват лицензите си за софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още