IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AB Inbev и SABMiller с поредна стъпка към сливането

САЩ дадоха зелена светлина за осъществяването на сделката за над 100 млрд. долара

12:12 | 21.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Castle Lager - една от марките на&nbsp;SABMiller. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Castle Lager - една от марките на SABMiller. Снимка: Ройтерс

Американските власти разрешиха оцененото на 108 млрд. долара придобиване на SABMiller от страна на AB Inbev. Въпреки това американското Министерство на правосъдието обвърза разрешението с редица условия. Така например AB Inbev трябва да се раздели с целия американски бизнес на SABMiller, предава DPA. Компанията вече договори продажбата на джойнт венчъра Millercoors на своя партньор Molson Coors.

AB Inbev продължава да очаква сливането със SABMiller да приключи през второто полугодие на 2016 г. 

През май и Европейската комисия постави условия за сливането на двете водещи за бранша компании. ЕК даде принципно разрешение за сделката, защото AB InBev се съгласи почти целият европейски бизнес на SABMiller да бъде продаден.

Във Франция, Италия и Великобритания марките Peroni и Grolsch трябва да бъдат продадени – в случая на японския пивовар AsahiОще на 10 февруари двете компании съобщиха за отправеното от Asahi предложение. В Централна и Източна Европа SABMiller също трябва да продаде бизнеса си, като на първо място чешката пивоварна ще бъде придобита от Pilsner Urquell, пояснява DPA.  

Чрез сливането на двата водещи концерна ще бъде създаден нов пивоварен гигант, който ще произвежда всяка трета бира в света. Белгийско-американският лидер на пазара AB Inbev е собственик на марки като Corona, Budweiser и Beck's, а конкурентът SABMiller продава бира под брандовете Miller и Foster's. В световен мащаб слятата компания би продавала двойно по-голямо количество бира и би отчитала четирикратно по-висока печалба от сегашния трети на пазара - Heineken.  

Сделката е на стойност 108 млрд. долара, а в случай на провал  AB InBev ще трябва да плати на SABMiller 3 млрд. долара. 

AB InBev се интересува преди всичко от печелившите подразделения на SAB в Африка и Латинска Америка, където биреното потребление се покачва постоянно. В Европа и САЩ обаче напоследък има спад. 

SABMiller отчете годишна печалба за 2015 г. под оценките на анализаторитезаради наложени такси, свързани с някои нейни операции в Африка, и разходи по сделката. Коригираната печалба преди данъците за годината, приключила на 31 март, е спаднала с 16% до 4,1 млрд. долара, обяви базираната в Лондон компания. Анализаторите очакваха печалба от 4,58 млрд. долара, сочат оценки, събрани от Bloomberg. Печалбата понася удар заради обезценки на инвестиции в Ангола и Южен Судан, както и от разходи за 160 млн. долара, свързани със сделката с AB InBev. 

Anheuser-Busch InBev пък обяви, че неблагоприятните валутни ефекти, еднократните финансови разходи и по-слабият бизнес в Бразилия са оказали неблагоприятно влияние върху финансовите резултати на компанията за първото тримесечие на 2016 г. Базираният в Белгия производител на бира отчете нетна печалба в размер на 844 млн. долара за тримесечието, което е доста по-малко от отчетените година по-рано 2,3 млрд. долара. Това се дължи до голяма степен на неблагоприятните обменни курсове на латиноамериканските валути и еднократните финансови разходи, включително по-големите разходи за лихви по облигации, издадени във връзка със сливането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още