IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият диамант от над столетие бе намерен в Ботсвана

Скъпоценният камък тежи 1111 карата и е вторият по големина в света след диаманта Кулинан

11:42 | 19.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: lucaradiamond.com</em></p>

Снимка: lucaradiamond.com

В Ботсвана е открит 1111-каратов диамант - втори по големина в света след диаманта Кулинан, който е част от бижутата на британската корона, съобщава Bloomberg.

Скъпоценният камък, който е малко по-малък от тенис топка, е най-големият диамант, намерен през последните 100 години, твърди базираната във Ванкувър от Lucara Diamond Corp., която е открила диаманта в мината Карове в централна Ботсвана.

„Значимостта на откриването на скъпоценен камък от над 100 карата, най-големия от над век, и продължаващото откриване на висококачествени диаманти в южния сегмент на мината няма как да бъде надценена“, заяви Уилям Лам, главен изпълнителен директор на Lucara.

Мината Карове на Lucara се конкурира с тази на Gem Diamonds Ltd. в Лесото като източник на най-големите и най-добрите скъпоценни камъни в света. Gem Diamonds преди държеше рекорда за най-голям открит диамант през този век с 603-каратовия Lesotho Promise.

„Почти е невъзможно да се оцени стойността на такъв изключителен камък, имайки предвид, че оценката зависи много от цвета, чистотата и начина на изрязване и полиране“, заяви Едуард Стърк, анализатор от Лондон в BMO Capital Markets.

През юли Lucara продаде диамант от 341,9 карата от подобен тип за 20,6 млн. долара, или 60 хил. долара на карат, добавя Стърк.

Засега най-големите диаманти устояват на срива на цените, който засяга по-широката индустрия. Цените на скъпоценните камъни Gem Diamonds от над 10 карата са се понижили с около 5% през последната година, заяви главният изпълнителен директор Клифърд Елфик през миналата седмица. По-малките камъни са поевтинели дори с до 30%.

Най-големият открит диамант досега е 3106-каратовият Кулинан, намерен в Претория в Южна Африка през 1905 г. От него са направени „Голямата звезда на Африка“ и „По-малката звезда на Африка“, които са част от кралските бижута на Великобритания.

Lucara съобщи още, че е намерила и два бели диаманта от 813 и 374 карата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още