IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите вълнения в Испания гонят туристите от Барселона

Една от топ дестинациите в света е разтърсвана от нестабилност и това влияе на туризма

20:20 | 20.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Политическата криза в Испания кара туристите да стоят далеч от Барселона, пише CNN Money.

Резервациите за международни полети до Каталуния са се свили със 17% спрямо миналата година, след като регионът проведе незаконния референдум за независимост, твърди компанията за проучвания в туризма ForwardKeys.

“Вътрешнополитическото вълнение почти винаги нанася щети на туризма и ние сме свидетели на това“, коментира главният изпълнителен директор на ForwardKeys Оливър Джагър.

Референдумът, който се състоя на 1 октомври, повдигна ключови въпроси за бъдещето на Каталуния в рамките на Испания. Правителството на региона направи стъпки към обявяването на независимост, а Мадрид реагира, като заплаши с репресии.

Протестите по улиците се превърнаха в редовно събитие в столицата на региона Барселона – една от топ туристическите дестинации в света.

Заплахата от продължаваща политическа несигурност и обществени вълнения вече накараха някои туристи да отидат другаде.

Exceltur, асоциация, представляваща испанската туристическа индустрия, коментира, че някои туристи предпочитат да резервират престой в Мадрид вместо в Барселона. Организацията предупреди, че влошаващата се политическа ситуация може да доведе до 20-30% спад на туристическите разходи в Каталуния през последните три месеца на 2017 г.

Барселона е 12-ият по популярност град в света от гледна точка на туризма според Mastercard. Миналата година градът приветства 8,4 млн. международни посетители, които похарчиха около 9 млрд. долара на негова територия.

Над 400 хил. души са заети в туристическата индустрия в Каталуния.

През последните няколко години испанската икономика е в режим на възстановяване, а растящият туристически сектор донесе над 14% от БВП на страната за 2016 г. Икономиката на Испания нарасна с 3,2% през всяка от последните две години, сочат данни на Европейския съюз. Прогнозата за тази година е за растеж с 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още