IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2021 г. ще се появи първото автономно BMW

BMW, Intel и Mobileye искат да разработят технология, при която шофьорите могат да се посветят на съвсем различни неща при шофиране

13:47 | 03.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн BMW възнамерява до пет години да изкара на пазара първия си автономно движещ се автомобил – в сътрудничество с производителя на чипове Intel и специалиста в технологиите за камери Mobileye, предава DPA.

Серийното производство трябва да стартира до 2021 г., поясняват тримата директори на компаниите в Мюнхен. А след това се очаква BMW iNext да стане основата на цяла флотилия от автономно движещи се коли „не само по магистралите, но и в градски условия“. 

BMW, Intel и Mobileye искат да разработят технология, при която шофьорите не само ще могат да не държат ръцете си на волана, но и да се посветят на съвсем различни неща по време на пътуването.

Изпълнителният директор на BMW Хералд Крюгер смята, че след съвместното придобиване на навигационната услуга Here заедно с Audi и Mercedes това партньорство е следващата голяма крачка в създаването на напълно самостоятелно движеща се кола за пазара. Според Браян Крзанич, главен изпълнителен директор на Intel, за сигурното пътуване и избягването на инциденти е нужно да са налице силни и надеждни „електронни мозъци“.

Часове преди обявяването на амбициозните планове бе обявен и първият смъртен случай при тестване на автономен автомобил на американския пионер в сферата на електрическите коли Tesla. По данни на калифорнийския стартъп до катастрофата се е стигнало, след като нито системата за асистиране, нито шофьорът, са забелязали допълнителна каросерия на камион, боядисана в бяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още