IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня след данните за неочакван ръст в резервите на САЩ

Днес във Виена е извънредната среща на между ОПЕК и държави производителки, които не членуват в картела

09:52 | 21.10.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролът поевтиня в сряда след публикуването на данните за резервите в САЩ и преди извънредната среща на ОПЕК във Виена, съобщи WBPonline.

Във вторник Американският петролен институт обяви, че запасите на американски суров петрол са нараснали със 7,1 милиона барела до 473 млн. барела в седмицата до 16 октомври. Количеството е далеч над очаквания ръст от 3,5 милиона барела, което допълнително увеличава притесненията, че глобалното пренасищане ще продължи. Официалните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняха с 0,54% до 46,04 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент се търгуваше с 0,21% понижение до 48,61 долара за барел. 

Положително развитие имаше при доларовия индекс, който поевтиня с 0,13% до 94,791 пункта и това допринесе за увеличение в търсенето, тъй като суровината става по-евтина за купувачи, ползващи други валути.

Страните от ОПЕК, както и държави, които не членуват в картела, ще проведат технически разговори днес в австрийската столица. Миналата седмица Русия намекна, че е готова да обсъжда цените, както и намаляване на добива, но според анализатори вероятността ОПЕК да намали добива е много малка.

По последни данни от миналата седмица добивът на картела се е увеличил до 31,57 милиона барела на ден през септември, което е най-високото ниво от три години насам.

Перспективите на петролния пазар остават на меча територия. В понеделник рейтинговата агенция Moody's понижи прогнозата си за цената, а Международната агенция по енергетиката очаква глобалното свръхпредлагане да продължи и през следващата година с намаляване на търсенето.

Анализатори посочват като още заплахи за петрола забавянето на китайската икономика и завръщането на Иран като фактор на пазара. Очаква се режимът в Техеран да увеличи добива с 500 хил. барела на ден в рамките на седмица, щом международните санкции започнат да бъдат поетапно вдигани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
**** Т/ъпанар ****
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Явно на някой *** българския не му е майчин и не мое да срича между редовете ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Аааа дам ей го черно на бело да не каже некой тоя "мурзилката" лъже ... :))Петролът поскъпна след изненадващи данни за запасите на САЩРезервите от суров петрол на САЩ са се увеличили с 4 млн. барела спрямо очакванията за ръст от едва 102 000 барелаhttp://***.investor.bg/sasht/337/a/petrolyt-poskypna-sled-iznenadvashti-danni-za-zapasite-na-sasht-203263/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
А миналия път се увеличаваше именно поради тая причина ...... :)) Тея Блумбъргови да не са почнали да ми четат коментарите в инвестора, че ги наругах миналия път за простотиите им и сега корекция на тъпотиите ?!? ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още