IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва втори пореден ден

Последните данни показаха, че американските резерви на суров петрол са спаднали за пръв път от януари насам

10:51 | 22.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник, увеличавайки ръста от предишната сесия, след като последните данни показаха, че американските резерви от черно злато са спаднали за пръв път от януари насам, а цените на суровините като цяло също се качват, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на американския суров петрол за доставките през май се повишиват с 0,17% до 41,59 долара за барел към 9:45 ч. българско време, след като в понеделник се вдигнаха с 0,9% до 41,52 долара за барел.

Фючърсите на петрола сорт брент за доставките през май също отбелязват ръст от 0,12% до 41,59 долара, след като вече се повишиха с 0,8% в понеделник. Брентът е поскъпнал с над 50% спрямо 12-годишното дъно, достигнато през януари.

„Петролът и няколко други пазара са достигнали вид фаза на изчакване“, казва Рик Спуунър, главен пазарен анализатор в CMC Markets в Сидни. „По отношение на петрола имаме значително рали. Голяма част е изпреварващо по характер – идва преди намаляването на добива, и е подкрепено от по-слабия американски долар“, казва той.

„Достигнали сме до ситуация, където пазарът изчаква за новини, с които да наваксва“, добавя Спуунър.

Резервите на американския суров петрол в хъба в Кушинг, Оклахома, са се понижили с 570 574 барела до 69,05 млн. барела в седмицата до18 март, казват трейдърите, като се позовават на компанията за проучвания на пазара Genscape.

Резервите в Кушинг се бяха повишили до 70 млн. барела, което накара участниците на пазара да се опасяват, че може би е достигнат максималният капацитет.

Иран може на по-късен етап да се присъедини към останалите производители на петрол, които планират да замразят добива, за да подкрепят цените, обяви генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в понеделник. Страната се опитва да засили износа, след като санкциите от страна на Запада бяха вдигнати през януари.

Производители от ОПЕК и извън картела ще се срещнат на 17 април в Катар, за да обсъдят добивите.

Иран се старае да увеличи износа си на петрол, който се срина с над 50% по време на санкциите заради ядрената програма на Техеран. Страната заяви, че не може да се обвързва със замразяване на производството докато не възстанови пазарния си дял.

„Ще бъде нужно по-нататъшно подобряване на фундаментите, за да се стигне до рали на насипните товари, суровия петрол и неблагородните метали“, казва ANZ в свое проучване.

Още за цената на петрола можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още