IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценката на китайския Uber достига 16,5 млрд. долара?

Didi Kuaidi е привлякъл нови 2 млрд. долара, а сред инвеститорите са SoftBank Corp. и Ping An Insurance

22:01 | 07.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оценката на китайския Uber достига 16,5 млрд. долара?

Китайската компания Didi Kuaidi, която е считана за местния конкурент на Uber, е набрала 3 млрд. долара по време на последната си вълна на финансиране, което я оценява на 16,5 млрд. долара, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати и пожелали анонимност източници.

От компанията са отказали коментар. Президентът ѝ Жеан Луи обяви през юли, че планира набиране на капитал в размер на около 2 млрд. долара. За сравнение през изминалия месец Uber обяви, че набира 1,4 млрд. долара капитал за разширяване на бизнеса си в Китай.

Двете компании са в тясна надпревара за китайския пазар и за привличане на клиенти и шофьори. Пазарът на транспортни услуги в страната се оценява на около 1 трлн. долара, което напълно обяснява усилията на концерните да наложат своята доминация на пазара.

От Uber планират да инвестират 1 млрд. долара в Китай през тази година, докато от Didi Kuaidi прогнозират да дадат на своите шофьори сумата от 1 млрд. юана (161 млн. долара) от своите приходи от услуги. 

Сред инвеститорите в Didi Kuaidi са SoftBank Corp. и Ping An Insurance (Group) Co. Компанията е привлякла още Beijing Automotive Group Co. и China Investment Corp., твърдят запознати източници.

Сред участниците в юлското набиране на капитал са имена като Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd.

Преди дни стана ясно, че китайското подразделение на Uber Technologies е приключило нов кръг на финансиране на стойност 1 млрд. долара. Инвеститори в китайското подразделение на Uber са Baidu, China CITIC Bank и China Life Insurance, посочват източници, пожелали да останат анонимни.

Според един от тях сред инвеститорите се нареждат също Hillhouse Capital, която има дял в Uber и в САЩ, както и инвестиционното подразделение на китайския финансов конгломерат Ping An Group.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още