IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Курт: България е богата държава

Невинаги за малка страна е добре да се поставя в зависимост от един голям инвеститор и от един бранш, твърди главният изпълнителен директор на „Аурубис България"

08:40 | 22.12.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Аурубис България</p>

Снимка: Аурубис България

В началото на ноември взехте участие в един голям и интересен форум - h. i summit 2020. Какви бяха основните теми и тези, които се застъпиха там?

Преди всичко ставаше дума за това как ще изглежда работният процес на бъдещето. Стана въпрос за темите автоматизация и изкуствен интелект. Това са теми, които някъде могат да събудят опасения за това как ще изглежда моето работно място, какви ще са отраженията върху мен самия, ще се справя ли? За да дам малко повече контекст – вероятно подобни въпроси са се задавали и когато се зададе темата „Индустрия 4,0“ – със свързаните машини. Всъщност аз съм доста голям оптимист. 

Свидетели сме на това, че машините заемат работни места в онези части на индустриите, където позициите бяха много тежки и отчасти дори опасни за хората. И гледам по същия начин на темата изкуствен интелект, защото смятам, че има редица сравнително монотонни, скучни дейности, които могат да бъдат поети от автоматизацията и изкуствения интелект. Не мога да си представя да има много служители, които идват с радост на работа, ако знаят, че в продължение на часове пет дни седмично ръчно ще нанасят данни от една система в друга. Вярвам, че тези хора може да се използват в други области, където човешката креативност и човешкият разум може да бъдат ползвани в своето многообразие.

Не мисля, че това може да е голям проблем. Трябва да имаме известна доза гъвкавост – да не се заключваме изрично към новите неща. Според мен новото поколение ще донесе положителна тенденция. Ще има много интересни работни места, които със сигурност няма да изглеждат както днешните. Трябва да отчетем, че големите промени се случват на много по-кратки времеви интервали, а някои професии, съществували преди едва 100 години, вече ги няма. А и в България имаме много ниски нива на безработица, така че всеки да може да си намери работа по свой вкус и възможности.

Един малко по-широк въпрос. Вие сте председател на Германо-българската индустриално-търговска камара. Как оценявате в момента бизнес климата в страната ни и перспективите пред икономиките за следващите месеци и години?

Като цяло България има голям потенциал, според личното ми мнение България е много богата страна, не само що се отнася до подземните богатства, но и що се отнася до квалификацията на населението, от географска гледна точка. Имаме достъп до Черно море, там имаме големи морски пристанища, имаме сравнително атрактивна жп мрежа. Тук, в Югоизточна Европа, сме добре етаблирани, служителите и действащите тук фирми имат добър имидж. От тази гледна точка в България има добри условия да се прави успешен бизнес. Виждаме това и чрез анкетите, които камарата провежда. Повечето членове са много доволни, що се отнася до рамковите икономически условия за бизнес.

Разбра се, има някои неща, които могат да бъдат подобри. Споменах инфраструктурата като добър пример, но сам знаете, че ако се движите от Изток на Запад или от Юг на Север, по пътните участъци има отсечки, които трябва да се подобрят. Има проекти, може да се поспори дали по тези проекти се работи достатъчно бързо, но все пак ги има и на много места има прогрес.

Има и други положителни фактори, като данъчната система с плоския данък, който със сигурност е привлякъл мнозина да правят успешен бизнес в България.

Има и отрицателни неща – някои от тях скучновато познати от години и за съжаление все още нерешени. Едно от тях е енергийният пазар – тема, която се следи силно от предприятията. Не става дума само за това да посочим темата, а преди всичко за това да има надеждност. Няма нищо по-лошо за бизнеса от такъв сценарий: да прави планове (а всяка добра фирма го прави), като те се базират на предположения. Много пречи, ако няма предвидимост в подобна среда.

Но общо казано, без да изключваме тази особена 2020 г., която трябва да се оценява по различен начин, България се представя добре, а това се вижда и от IT сектора. Той е прекрасен пример за България като място за правене на бизнес.

Мисля, че и за стартъпите има добра почва и този бранш може да продължи да расте след кризата. Мисля, че сега, след като има напредък с редица ваксини, ще може да бъде постигнато много по-бързо възстановяване, отколкото смятахме доскоро.

Като цяло трябва да се има предвид, разбира се, че България е в конкуренция и с други места за привличане на инвестиции. Тя не е сама. Тези критерии, които споменах, стават все по-важни за фирмите, когато решават къде да вложат средствата си. Всяка фирма и всеки бранш си имат свой списък с изисквания, които проверяват, преди да започнат сериозно проучване. Така че България не може да се облегне спокойно назад и да си каже, че си е написала домашното, направила е каквото трябва и сега само чака големите фирми. Видяхме големи инвестиционни намерения, при които България бе във финалната фаза.

Имате предвид инвестиционния план на Volkswagen?

Това е един пример. Но положителното е, че България все пак успя да стигне във финалната фаза. Това бе много положително, но може да се извлекат и някои поуки, за да видим кои са аргументите, които карат концерните да вземат решение за едно или друго място. Важно да вникнем в детайла и да опитаме да подобрим съответните условия.

Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Богата но затова пък с такива олигарси като Пеевски и Доган , Гергов 1 и Гергов 2, Ковачки, Дончев, Борисов и прочее крадци от богатството не остава нищо. Богати са офшорките на тия господа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Tt иi мm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
*** = *** (написано на латиница)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Избихте рибата!.***. става *** с автоцензура! Яко!То където това, там и НАТО - един стил на поведение имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
*** Курт: България е богата държава И плодородна!Я'ш к'ви тикви растат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още