IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в България за полугодието са 117 млн. евро

Професионалните и международните инвеститори се завръщат на българския пазар според консултантска компания

17:21 | 19.07.16 г.
Инвестициите в бизнес имоти в България за полугодието са 117 млн. евро

Разместване на пластовете на инвестиционния пазар в България отчита консултантската компания Colliers. През първото полугодие сделките с генериращи доход имоти значително превишават тези с активи, придобити със спекулативна цел (85% спрямо 15%), пише в анализа на компанията за периода януари – юни.

Обемът на инвестициите възлиза на 117 млн. евро, като само три сделки – със Sofia Airport Center, Mall Plovdiv и Retail Park Plovdiv, формират 65% от целия обем.

Задържа се и тенденцията за увеличаване на дела на чуждестранните купувачи – почти 60 на сто от всички сделки. Значително намалява и участието на крайни ползватели (6%) спрямо инвеститорите в недвижими имоти, което потвърждава факта, че професионалните инвеститори в сектора се завръщат. Тази тенденция се подкрепя от повишената активност на банките и понижените лихвени проценти.

Офисните и търговските площи остават с най-голям инвестиционен потенциал, тъй като при тях се наблюдава устойчиво развитие, висока заетост и стабилни наеми, посочват от компанията. Най-предпочитани от инвеститорите за периода са точно офисите и търговските площи със съответно 50% и 22% от инвестициите, следвани от хотелите с 13%. Нивата на възвръщаемост се запазват от 2015 г. – 9% при офисите и търговските площи и 11% при индустриалните имоти.

Прогнозите на Colliers са до края на годината инвестиционният обем да надвиши този от 2015 г. Очаква се стрес тестът на банките в България и последващото възстановяване на финансирането да окаже положителен ефект върху пазара на недвижими имоти. Реализирането на сделки с активи, генериращи сравнително висока постижима годишна доходност ще привлече още внимание от страна на чуждестранни инвеститори. Последните започват да проявяват по-засилен интерес към България и поради отслабването на потенциала на основните пазари в резултат на тяхната пренаситеност и поскъпване, заключават от компанията.

Офис площи

През първото полугодие предлагането на модерни офис площи клас А и Б в София отбелязва 2% ръст и достига почти 1,88 млн. кв.м. Малко над 42 хил. кв.м нови площи са добавени към общия обем, като две трети от тях са в проекти клас А – най-търсените на пазара в момента. Общото предлагане при тях се увеличава с две нови сгради, или 23%, до почти 500 хил. кв.м.

Утвърдените локации продължават своето разрастване, като остават предпочитани дестинации за основния двигател на пазара – аутсорсинг сектора. Високите нива на търсене активизират строителството на нови проекти, както и рестартирането на „замразени“ такива.

До края на годината се очакват 36 хил. кв.м нови площи, които няма да бъдат достатъчни, за да отговорят на темповете на търсене. В резултат на това допълнителни 115 хил. кв.м са в процес на активно строителство и трябва да бъдат реализирани през 2017 г.

Ръстът в предлагането при проектите клас А, които отговарят на международните изисквания, води до увеличаване на свободните площи - 12% от общата квадратура. Като цяло обаче при свободните площи клас А и Б в столицата, взети заедно, се регистрира незначителен спад. Те са 258 хил. кв.м, или малко под 14% от общия обем.

При търсенето също е налице растеж. Нетните усвоени площи при офисите клас А и Б са близо 43 хил. кв.м., или почти два пъти повече спрямо същото полугодие на 2015 г. При брутно наетите площи, т.е. всички транзакции на пазара, увеличението спрямо първата половина на 2015 г. е 23% до 57 200 кв.м.

Регистрираните сделки са свързани с разширяване на офис пространството в текуща или ко-локация (30%), следвани от релокация (25%), подновяване на изтичащ договор (25%) и отдаване на площи на етап „в строеж“ (17%).

През първата половина на 2016 г., е налице и стабилизация на наемните нива. Офертните цени на сградите клас А продължават да бъдат 13 евро на кв.м за център, 12 евро на кв.м за широк център и 11 евро на кв.м за периферия. При клас Б се наблюдава същата тенденция. Проектите клас А, отговарящи на международните изисквания на компаниите, остават между 12 и 14 евро на кв.м.

Последна актуализация: 04:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още